szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Boros dugó újragondolva

Scheftsik Tamás, 2014. szept. 08.


A boros dugók nem éppen azok az eszközök, amik nagyon figyelmet kapnának tőlünk. A legtöbbször csak kivesszük őket az üvegből, és rossz esetben azonnal a kukában végzik. Pedig ennél azért jóval többet is ki lehet belőlük hozni, hiszen rugalmasságuknak, és más előnyös tulajdonságaiknak köszönhetően igen sok dologra fel lehet használni őket a ház körül.

Boros dugó újragondolva

Edényalátét

A forró edények sok galibát okozhatnak a háztartásban. Nem csak azért, mert a kezünket megégethetjük velük, hanem azért is, mert bár a legtöbb felület a konyhában hőálló, mégis előfordulhat, hogy az edény nyomot hagy rajta. Ezt elkerülendő rondábbnál rondább edényalátétek közül válogathatunk, ami kissé lehangoló. Pedig a kezünkben van a megoldás, mégpedig szó szerint. Igaz, ehhez néhány dugót össze kell gyűjteni, de ez nem okozhat nagy problémát. Ha megvannak a darabok, akkor egy erősebb ragasztóra, és némi türelemre lesz szükségünk. Ragasszuk össze a dugókat, a nekünk tetsző formára, és a biztonság kedvéért akár egy raffiával össze is köthetjük a kész művet, de ez inkább csak díszítésnek jó. Azonban az garantált, hogy az edények többet nem tesznek kárt a felületekben.

Ajtóütköző

A frissen festett falaknál különösen, de igazából minden falnál bosszantó, ha a kilincs kikezdi a felületet. Ez pedig gyakori gond, még az ajtókitámasztók ellenére is. Hiszen ezek is elmozdulhatnak, kicsúszhatnak, és máris koppan a kilincs a falon. Ha azonban egy csavarral a falhoz rögzítünk egy dugót, vagy akár csak egy felet, akkor ez a gond azonnal megoldódik, és még csak nem is feltűnő a megoldásunk.

Minikert

Ha a dugó közepét egy fúróval óvatosan kifúrjuk, akkor egészen apró, de mutatós kis cserepeket kaphatunk. Ezek ideálisak lehetnek a kertészetekben kapható csöppnyi pozsgások számára, így pedig kedves, és tartós ajándékként funkcionálhatnak. Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy sokáig nem bírják ki még az apró növények sem az ilyen pici cserepekben, tehát az átültetést minél előbb érdemes elvégezni. Arra is nagyon figyeljünk, hogy a kevés föld gyorsan kiszárad. Ezt valamelyest megakadályozza a dugó, de akkor is gyakoribb nedvesítést igényel, mint egy nagyobb cserepes virág.

Kádkilépő

A kreatívabbak próbálkozhatnak nagyobb volumenű projektekkel is. Ilyen a kádkilépő szőnyeg, amihez már tetemes mennyiségű dugóra lesz szükségünk, tehát begyűjthetjük a barátoktól, ismerősöktől is a maradék darabokat. Minden dugót hosszában vágjunk félbe, és tegyük egy adott formára (ami nekünk tetszik), hogy lássuk, mennyi kell. A formát vágjuk ki műanyag, vékonyabb anyagból. Erre szépen sorban ragasszuk rá a fél dugókat, és hagyjuk megszáradni a művet. A vízhatlan szőnyeg nagy előnye, hogy nem dohosodik, nem kell kimosni, hiszen egy egyszerű öblítéssel minden kosz lejön róla, és már mehet is vissza a helyére.

Gyerekeknek

A boros dugót a gyerekek is élvezhetik, persze egy kis szülői segítséggel.  Nem is kell hozzá más, csak 5 dugó, és némi cérna. Az 1-et vágjunk félbe, egyet pedig úgy daraboljunk, hogy 2/3 megmaradjon nekünk. Fogjuk meg az egyik fél dugót, és a közepén fűzzük át a cérnát a tű segítségével. Ezután a tűt szúrjuk át egy teljes dugó felső harmadán, és a másik fél dugón is. A dugók között hagyjunk egy kis helyet, hogy a baba keze lógni tudjon egy kicsit. A lábakhoz két egész dugó kell, ugyanazon elven összefűzve, mint a kezeket. Az utolsó lépésben a 2/3-nyi dugót ragasszuk a testhez fej gyanánt, és rajzoljunk rá szemet, szájat (aki nem szeretné, hogy ennyire nyeklő – nyakló babája legyen, az cérna helyett vékony dróttal dolgozzon).

Kapcsolódó cikk: A profi növényszárítás titka
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia