szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bromélia a lakás ékessége

Topor Erika, 2012. szept. 20.


Már a XVI. században is ismerték az ananászt, így került a trópusi Amerikából a Bromélia-féleségek sokasága Európába. Eleinte főleg a királyi kertészetek ékessége volt, de mára már az összes kertészet polcain, asztalain láthatjuk ezeket a fantasztikus virágzókat. Mivel a termesztése kifejezetten drága, így nehezen terjedt el az ipari termesztése, de gyümölcse értékes ízvilágának köszönhetően fontos déligyümölcs lett hazánkban is. A többi bromélia faj főleg a dísznövények körében terjedt el. A közel 500 fajt magába foglaló népes család sok faja epifita életmódú, korhadéklakó.

Bromélia a lakás ékessége

Az epifita életmód fán lakót jelent. Egy érdekes történet is kapcsolódik ehhez a fán lakó életmódhoz. Amikor a trópusokra mentek vadászni a XVI. századtól a gazdag uralkodók és más tehetősebb uraságok, akkor elsősorban a vadállatok prédáiért indultak, de amikor felfedezték a vadászatok során, hogy a fák lombkoronája számtalan különleges növényt rejtenek magukban, mint például a broméliákat, elkezdték ezeket is gyűjteni. Mivel a trópusi fák igen magasak, ezért megmászni nem volt egyszerű, így hát szó szerint lelőtték a fáról az orchideákat, broméliákat.


A modern lakásokba különösen jól illeszthetők be, igen mutatósak. A broméliák közül egyes fajokat – életmódjukból eredően – száraz faágakra is rátelepíthetjük egy kis moha segítségével. Az ágakra mohába csavarva kis tápközeget erősítünk (broméliákhoz való földkeverékek alkalmasak rá) és erre ültetjük rá az orchideát. Így nemcsak esztétikusan eltüntetjük a gyökerek egy részét, de látványos térelemeket is készíthetünk belőle. A száraz betelepített ágakat nagy padlóvázákba is helyezhetjük, így még látványosabb műalkotásunk lesz a szoba dísze. Itt a növényanyag megválasztásánál az a döntő szempont, hogy milyenek a fényviszonyok.

 

A levelek bőrszerűek, sokszor fémes fényűek. A tölcsér középen rózsaszerűre színeződnek. A tölcsérben vizet tárolnak. Hazájában ugyanis a száraz és esős időszak változik, a növény egész élete erre rendezkedett be. A nedves időszakban a tölcsérek megtelnek vízzel, és a növény ezzel tartja fenn magát a szárazság idején. Ezt tartsuk szem előtt nevelésüknél, a locsoláskor tegyünk a tölcsérbe is egy kevés öntözővizet, de ekkor az öntözővízbe ne legyen tápoldat! Ezt meleg időben tegyük elsősorban, mert a hűvös időszakban a levelek rothadásához is vezethet a túlzott vízfelhalmozás.

 

Napos, meleg helyen fejlődnek legszebben, de nem kényesek, megélnek a félárnyékban, sőt árnyékban és alacsonyabb hőmérsékleten is.

Közkedvelt bromélia az Aechmea - lándzsarózsa, urnavirág:
Aechmea az egyik legnépesebb nemzetség, Dél- és Közép-Amerikában közel 150 faja él.
Az Aechmea fasciata - csíkolt lándzsarózsa száraz helyiségekben is szépen díszít.
Széles tölcsért alkotnak kb. 50 cm hosszú és 6 cm széles ezüstösen fehér pikkelyekkel fedett levelei.
Július-szeptemberben nyíló kék virágai elnyíláskor pirosodnak, a fedőlevelek rózsaszínűek.
Az Aechmea brachteata az előzőhöz hasonló, hosszú, de szélesebb levelei nagy rozettát alkotnak.
Erősen tüskézett levelei alul fehéren pikkelyesek. Virágszára fehéren molyhos, fellevelei pirosak, a virág halványsárga, zöld fedőlevéllel.

 

Aechmea candida télen virágzik. Tölcsér alakú rozettáit szürkén pikkelyezett merev zöld levelek alkotják, a szerte ágazó virágszára piramis alakú, kehelyvirágai sárgák, a párták fehérek. Napot kedvelő, de a nyári erős napsütésben ajánlatos árnyékolnunk. Még télen is gyakran permetezzük! Télen 15 C fok alá ne szálljon a hőmérséklet, melegkedvelő.

 

Az összes broméliák között leghálásabbak a Billbergia-félék. A Billbergia nutans - bókoló bilbergia: keskeny, szürkés levelű, szép, rózsaszín fellevelekkel fedett bókoló kocsányán sárga-kék szélű virágait lakásban tartva is minden évben január elején hozza. Nyáron erkélyre, de nem tűző napra kitehető, télikertekben is csodálatosan fejlődik. A Billbergia-k sok humuszt, laza talajt szeretnek, a földjükbe darabos lombföldet, páfránygyökereket, mohát keverjünk.

 

Kapcsolódó cikk:

Trópusi növények a lakásban


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia