szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Burgonya: az örök - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. jún. 19.


Ha van olyan zöldségféle, amelyet szinte mindenki szeret, akkor az a burgonya. Elkészítési lehetőségei nagyon sokfélék. A burgonya az egész világot meghódította. Hódító útjára az Andokból indult, ahol az ott élő indiánok már több ezer éve használják és termesztik. Fontos ételük ez, mivel a magas hegyvidék tápanyagszegény talajában és hideg időjárásban nem sok minden terem meg.

Burgonya: az örök - Videóval

A növény világkarrierje az 1500-as évek közepén, a spanyol hódítók Dél-Amerikai megjelenésével kezdődött, akik magukkal hozták Európába. Kezdetben nem igen szavaztak neki bizalmat, mivel sok hozzá nem értő ember kezdett burgonyatermeléssel foglalkozni, és a gumó helyet, a levelét meg a termését ették, ami nyilvánvalóan mérgező, hiszen a növény a nadragulyafélékhez családjába tartozik. A spanyoloknál az alsóbb osztályok ételének tartották, illetve a kórházakban fekvő betegeket etették vele.

 

A burgonyával szembeni szemléletváltozás egyik szeletét az íreknek köszönhetjük, akik 1780-ban nagy irányú termesztésbe fogtak, mivel szabad területük bőven akadt a mezőgazdaságra, de ennivalójuk nem volt. Hamar rájöttek, hogy a burgonya igen gazdag energiaforrás, viszonylag kis terület is elég ahhoz, sok embernek megoldja az éhezés jelentette problémát. Szinte ugyanebben az időben Franciaországban is utat talál a növény. A franciáknak nagyon megízlett az eddig ismeretlen gumó. Lajos király francia udvarában rövid idő alatt igen népszerű lett. A parasztok hamar átálltak a termesztésre, a király pedig egy időben burgonyavirágot hordott a gomblyukába tűzve, reklám gyanánt.

 

Hazánkba a burgonya a német földről hazatérő diákokkal érkezett, akik tarisznyájukban hozták, mint csemegét. II. József a felvidéki éhínség idején már ingyen osztotta, a termelőket pedig adókedvezménnyel támogatta, így egyre több paraszt kezdett Magyarországon is a termesztéssel foglalkozni. Érdekesség, hogy először földi körtének, majd földi almának hívtuk a növényt, ezután a német befolyás hatására alakult ki a máig közkedvelt krumpli elnevezés.

 

A 19. századra a burgonya Európa alapélelmiszerré vált. Amikor az első burgonyavészÍrországban elpusztította az állományt, az ír lakosság is megfeleződött, mert az emberek az éhínség és a kilátástalanság elől inkább Amerikában keresték a boldogulást. Ma már tudjuk, hogy vannak a burgonyánál egészségesebb ételek is, de ez nem jelenti azt, hogy mértékletes és ésszerű fogyasztása káros lenne a szervezetre.


Ezen felül gyógyhatásait is sikerült az utóbbi években igazolni. Érdekesség, hogy külsőleg a burgonyából nyert lé jótékony hatásúnak bizonyult végbél környéki gyulladások kezelésére.
Figyelmeztetés, hogy a burgonya fogyasztása a cukorbetegeknek nem ajánlott, mivel keményítője az emésztés során szőlőcukorrá bomlik, így komoly megterhelést jelent a cukoranyagcserére. Egyes vizsgálatok azt sugallják, hogy a burgonya együttfogyasztása más ételekkel és zsiradékokkal megváltoztatja ezt a nagymértékű vércukoremelő hatást, de a meglévő eredmények egyelőre nem meggyőzőek. Éppen ezért a cukorbetegek számára a burgonya helyett a csicsóka fogyasztása javasolt.

 

A krumpli tartalmaz rostanyagokat, bár ezeket nem szokták a legértékesebbek közé sorolni. Azonban a vizsgálatok kimutatták, hogy a burgonyarosttal dúsított ételek jelentősen csökkentik az étkezés utáni koleszterinszintet, valamint megkönnyítik a székletképződést és ürítést. Természetesen, mint általában a zöldségfélék, a burgonya is tartalmaz antioxidáns anyagokat, melyek védik a szervezetet a reaktív szabad gyökök károsító hatásától. Nemrégiben egy baktériumölő tulajdonsággal bíró fehérje természetű anyagot vontak ki a burgonyából, mely képes gátolni számos baktérium és gombafaj működését, úgy hogy közben a vörösvértestek működését egyáltalán nem zavarja.

 

A népgyógyászatban a burgonyát húgyúti gyulladásokra, gyomorfekélyre, epekőhajtónak, lázcsillapítónak, köszvény ellen ajánlják. Ilyen hatásokat azonban mindezidáig nem sikerült bebizonyítani.

 

Tipp! Töltött burgonya:


 

 

Kapcsolódód cikk:
Krumplis fortélyok
Krumpli a mérges gumó
Csicsóka a cukorbetegek burgonyája

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia