szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bútor felújítás házilag

Scheftsik Tamás, 2012. aug. 06.


Egy bútor házilagos felújítása nem éppen egyszerű feladat. Kézügyességre, kreativitásra és időre lesz hozzá szükségünk. Ráadásul még ekkor is előfordulhat, hogy az elkészült műről ordít, hogy sufnituningon esett át, és kezdhetünk mindent előröl. Ha megacéloztuk az akaratunkat, és felkészültünk a feladatra, akkor lássuk, hogyan is működik.

 

Bútor felújítás házilag

Fa

Asztalokat, szekrényeket, fa bútorokat felújítani talán a legegyszerűbb. Jó esetben nem kell más, mint egy friss réteg festék, és már készen is vagyunk. Rossz esetben azonban az újramázolás műveletét annyiszor végezték már el, hogy a réteg túl vastag lesz. Ekkor bizony neki kell állni levakarni róla a plusz felületet. Ehhez segítségünkre lehet a hőlégfúvó, ami gyakorlatilag leégeti a festékréteget. Ezután egy spakli segítségével eltávolítjuk a felpúposodott maradékot is. A másik lehetőség a kémiai út, amikor festékmaró szert használunk. Ezt csak kültéren szabad alkalmazni, és bőven kell hagyni időt, hogy hasson. A legtöbb esetben azonban mindkét módszert együttesen kell alkalmazni ahhoz, hogy a felületet meg tudjuk tisztítani.
A következő lépés, hogy csiszolópapírral átdörzsöljük a fát. Erre azért van szükség, mert az idők folyamán, akármennyire is kezeltük a felületet, korhadni fog. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy hozzányúlunk, és szétmállik a kezünkben, de egyenetlen és puha lesz a fa felszíne, így a festék nem tapad meg rajta rendesen, vagy pedig csúnyán szárad.
Egy erőteljes és alapos portalanítás után következhet az alapozás és a festés. Gondosan és óvatosan dolgozzunk, nehogy csíkos vagy maszatos legyen a munkánk, mert akkor vagy előröl kezdjük, vagy évekig nézhetjük az eleinte apró, ám később óriásinak tűnő hibát. A festés után ne feledkezzünk meg a lakkozásról sem, ezzel egy fényes, vagy éppen matt felületet adva a bútornak és megnövelve tartósságát.

 

Kárpitozás

Ez már egy sokkal nehezebb művelet. Mielőtt belekezdenénk, mindenképpen alaposan olvassunk utána a lehetőségeknek, ugyanis a felületek eltérősége miatt nagyon eltérőek a megoldási lehetőségek is. Mindenképpen olyan bútort válasszunk első „áldozatul” aminek egyszerűek a formái, így nem fogunk dührohamot kapni, hogy 50-edszerre sem stimmel a szabásvonal. Mindenképpen szükségünk lesz kárpitszegekre, esetleg kárpitos tűzőgépre és ragaszpisztolyra. Az anyag kiválasztása az első lépés: itt el kell döntenünk, hogy hajlandóak vagyunk-e egy nagyobb összeget rááldozni. A drágább anyagok vastagabbak és strapabíróbbak lehetnek, mint az olcsóak, emiatt az elkészült mű is tartósabb lesz. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy van-e gyerek a háztartásban, vagy mondjuk cicus, mivel akkor a bútorok, így az azokat fedő kárpitok igénybevétele is nagyobb. Azt se felejtsük el, hogy az esetek többségében nem lesz elég a huzatot lecserélni, mivel a régebbi daraboknál már szerkezeti hibák is lehetnek, illetve a töltőanyag is elmozdulhatott, ami kényelmetlenné teszi az adott bútort. Minden ilyen probléma orvosolható, ám sokkal nagyobb szakértelmet kíván, mint a fa csiszolása és festése.

 

Fém

A bútorok közül talán a fém szerkezetek felújítása a legegyszerűbb. Persze ez akkor is igaz, ha nincsenek a végletekig elrozsdásodva, mert akkor már nem tudunk rajtuk segíteni. A műveletet egy alapos tisztítással kell kezdenünk, ami során eltávolítunk minden rozsdás részt, és festékmaradékot, ami esetleg a bútoron van. Ehhez a legideálisabb egy drótkefe, amivel ragyogóra lehet sikálni a fémeket (vigyázat: nem minden fém esetében ideális ez a megoldás. A szobában lévő alumínium, vagy rozsdamentes felületekhez még csak ne is közelítsük olyan szerszámokkal, melyekkel megkarcolhatjuk őket). Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhetnek az általunk kiválasztott árnyalatok, melyek nem csak színt adnak a bútoroknak, hanem a korróziótól is hatékonyan védhetjük azokat. Ha olyan fém székünk van, aminek az ülőfelülete hálós szerkezetű, azt mindenképpen érdemes cserélni a felújításnál, mivel lecsiszolni nagyon körülményes, és el is szakadhat, ami miatt kezdhetjük újra a munkát.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!