szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Cabernet szőlők – Miért szeretjük?

Topor Erika, 2012. júl. 11.


A Cabernet Sauvignon, és a Cabernet Franc francia eredetű, kiváló zamatú vörösborszőlők. Szinte a világ minden pontján ismerik, elismerik e két fajtát, nem hiába lettek boraik a legkeresettebb vörösborok az elmúlt évek során. Nézzük sorra, miért szeretjük a Cabernet-ket!

 

Cabernet szőlők – Miért szeretjük?

 A Cabernet Franc:
 

A Cabernet fajtacsoport legismertebb tagja. Bora jó évjáratban, megfelelő idejű érleléssel sötét rubinvörös, illata vegetális és gyümölcsös.
„A Cabernet Franc megtalálta természetes otthonát Villányban.”– mondta Gere Attila.


Tiffán Ede így folytatta: „A Cabernet franc körülbelül egy héttel a Cabernet sauvignon előtt érik. Ennek köszönhetően még a hűvös évjáratokban is megvan az esélye, hogy az úgynevezett fenolos érettséget elérje, ami szép, lágy savakat, érett dús tannint jelent. Ebben az érettségi állapotban sem ízben, sem illatban nem jelennek meg a – Cabernet sauvignon-nál gyakran előforduló – vegetális illat- és ízjegyek. Visszafogott, nem harsogó, elegáns.


A világ borászatában a Cabernet franc önállóan csak kevés helyen jelenik meg (Chinon, Saumur, Friuli), másutt inkább a Cabernet sauvignon, vagy a Merlot házasítási partnere. Ennek a gondolatnak a jegyében született meg (és születik meg a jövőben is a jó évjáratokban) a Cabernet franc Válogatás borunk. Lágy savak, finom, érett, tömény cserzőanyagok, bársonyosság, harmónia, elegancia, rendkívül hosszú életpotenciál jellemzi. A másfél éves érlelés francia Taransaud hordókban felvértezte még nagyobb megmérettetésekre.”


A Cabernet Franc világfajtának tekinthető vörösborszőlő. Ma a bordeaux-i borvidék hat legkiterjedtebb termőterülettel bíró vörösborszőlő-fajtáinak egyike. A híres francia cuvée borok meghatározó szőlőfajtája. Magyarországon is régóta ismert, mindig különlegességnek számított, zamatának köszönhetően lett az Egri bikavér egyik alkotó fajtája. Franciaországban már az 1600-as években ismerték, kedvelték, így termesztéstechnológiája is stabil alapokon áll, hagyományokra épül.


Közepesen erős növekedésű tőkéje közepes terméshozamú. Leveleinek formája szabályos ötkaréjú, kissé megnyúlt. A levél erek töve és a levélnyél pirosas színezetű, ez egyik ismertetőjele is. Fürtjei kicsik vagy közepesen nagyok, átlagosan 100 grammosak, kis, gömbölyű, hamvas, sötétkék vékony héjú bogyói jellegzetesen fűízűek. Késői érésű fajták közé tartozik, október első és második dekádjában érik, cukortartalma általában magas. Fagytűrő képessége kitűnő, a betegségekre kevéssé hajlamos: ellenáll a lisztharmatnak és rothadásnak.


Ételjavaslatunk:


A Cabernet Franc bora a nemes, fűszeres húsételekhez illik legfőképpen. Fiatal borai (az éretlen tanninoknak köszönhetően) jól harmonizálnak a könnyű halételekkel és az angolosra sütött marhahúsételekkel. A nehezebb húsokhoz, mint például a marhabélszínből, hátszínből főzéssel és párolással készült ételek, vadételek vagy barnamártással kínált húsételekhez, továbbá fűszeres, kemény sajtokhoz az idősebb, puhább csersavú Cabernet borok illenek inkább.

 

A Cabernet Sauvignon:


A Cabernet franc közeli rokona a Cabernet Sauvignon. Világfajta, mely ma a legértékesebb vörösborok alapanyaga is egyben. Fürtjei kicsik, vállasak és közepesen tömöttek. Apró, kékesfekete bogyói későn érnek, és savakban igen gazdagok. Bora különleges minőségű, kifejezetten fajtajelleges, bársonyos, cserzőanyagokban gazdag. Jó évjárat esetén 5-6 év érlelés szükséges a teljes kibontakozáshoz.


Szintén az 1600-as évektől ismerték a Cabernet Sauvignon fajtát, nemhiába, mára világhírű borok készülnek belőle. Kialakulása a Cabernet Franc és Sauvignon blanc szőlőfajták vadon történő beporzásának eredménye. Nevében is őrzi származását: a francia „sauvage” szó jelentése 'vad', azaz a szőlőfajta neve „vad cabernet”. Ezt az eredetet csak nemrég, 1997-ben igazolták laboratóriumi vizsgálatokkal (Kaliforniai Egyetem Davis Szőlészeti és Borászati Tanszékének kutatói).


Ez a fajta közepesen vízigényes, és a meleg klímát szereti. Fürtjei közepesen tömöttek, hosszúkásak. Bogyói aprók, magja nagy, a mag-hús aránya nagy. A Cabernet sauvignon későn virágzik, így későn is érik. Magas csersavtartalma miatt kiemelten fontos, hogy a teljes fiziológiai érettségkor szüreteljék le. A lisztharmatra érzékeny, de a vastag miatt ellenáll a rothadásnak. A tőke erős növekedésű, ezért alacsony növekedésű gyökértörzsre oltják. Faggyal ellenálló, és erős törzsének köszönhetően gépi szüretelésre is van mód. Talajigény szempontjából nem kifejezetten igényes, de kiváló minőséget a jó vízelvezetésű, kavicsos, ún. gravel talajon ad. A talaj agyag- és mészkőtartalma lassíthatja a gyümölcsök érését.
Leghíresebb borvidékei: Toszkána, Bordeaux, USA, Magyarország (főleg Villány).

 

Kapcsolódó cikk:

Mi az a Bikavér?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia