szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csabaíre vérfű

Sulyok Józsefné, 2011. ápr. 28.


A csabaíre feltehetőleg a Mediterráneumból származik. A nyugat-európai kertekben a 16. század óta ültetik fűszer és főzeléknövényként. Nálunk elég gyakori vadvirág, sziklás és száraz gyepekben, mezsgyéken.

Csabaíre vérfű

Magyar nevét Attila fiáról, Csaba királyról kapta, aki sebeket gyógyított vele. A csabaíre 25-40 cm-re növő, télálló rózsafélékhez tartozó évelő. Erőteljes, hosszú karógyökeret fejleszt, amelyből hosszú nyelű, szárnyalt levelek hajtanak ki. A világoszöld levelek akár 15-17 levélkéből is állhatnak. Vöröses-zöld, virágai tömött fejecskét alkotnak, májustól júniusig nyílnak. Az egész növény - Sanguisorba minor - kellemes fűszeres illatot áraszt.

 

Rokon faja az őszi vérfű, 1 méteresre is megnőhet, ezt is használhatjuk fűszerként, azonban kissé rágós. Régebben cseranyagai miatt megbecsült vérzéscsillapító szer volt, manapság szájüregi fertőzések ellen öblögető-szerként vagy visszér kezelésére alkalmazzák.

 

Napos, meszes, laza szerkezetű talajon érzi jól magát, de félárnyékban is szépen fejlődik. A szárazságot jobban tűri, mint a túlzott nedvességet. Magját tavasszal vagy nyár elején vessük el a végleges helyre 25-30 cm-es sortávolságra. Idősebb növényeket tőosztással is szaporíthatjuk.

 

Természetes módon is elterjed kertünkben, ha hagyjuk, hogy magot érleljen. Ha azt akarjuk, hogy sok levelet fejlesszen, akkor vágjuk ki a virágzatot. Leveleit májustól novemberig gyűjthetjük, frissen összeaprítva adjuk az ételhez, le is lehet fagyasztani, de szárítva elveszíti aromáját. Cseranyagai szíverősítő, emésztést serkentő és vértisztító hatásúak. Pestis és más járványok esetén fontos szerepet töltött be. Ma a gyógynövénygyógyászatban mellőzött növénnyé vált.

 

Levelei fűszeresen pikáns, kissé dióra emlékeztető ízűek, illata az uborkáéra hasonlít. Ha együtt főzzük az étellel, akkor elveszíti aromáját. Kiválóan illik párolt halhoz, tojásos ételekhez, túróhoz, zöldségekhez, burgonyához. Salátáknak is pikáns ízt kölcsönöz és vajas kenyérre szórva is nagyon ízletes. Ecetben és olajban is tartósíthatjuk. Eltehetjük kaporral, petrezselyemmel, tárkonnyal együtt lesózva.

 

Tipp! Zöld szósz vagy mártás

 

A csabaíre fontos összetevője ennek a frankfurti specialitásnak:
Keverjünk ki 2 tojás sárgáját 2 evőkanálnyi mustárral, majd cseppenként keverjünk hozzá 8 evőkanál olívaolajat és 2 evőkanál ecetet. Aztán adjunk hozzá 2-3 dl tejfölt, 10 dk frissen összevágott fűszernövényt (csabaíre, metélőhagyma, sóska, turbolya, borágó, vizitorma), végül keverjünk hozzá 2 db keményre főtt, apró kockákra vágott tojást. Héjában főtt burgonyával fogyaszthatjuk.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!