szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csalán: eszik vagy isszák?

Topor Erika, 2013. aug. 26.


A gyomnövényként titulást csalán számos kertben ott rejtőzik, és sokszor csak akkor vesszük észre, amikor gyomlálás közben megcsíp minket. Van olyan fajtája is, amelynek csípését egy éven át érezzük.

Csalán: eszik vagy isszák?

Kedvelt mondásunk szerint, a csalánba nem üt a mennykő. Hazánkban kétféle csalán él természetesen: a kis és a nagycsalán.

Nagy csalán

A nagy csalán (Urtica dioica) – nevéből adódóan nagyra nő, akár másfél méter magasságot is elér és a számára kedvező helyeken sűrű, összefüggő állományt fejleszt. Gyomnövény. Tarackol, sokágú, igen erős gyökérzete messzire elkúszó tarackokat fejleszt. Szárai tavasszal nagyon gyorsan szaporodnak, hajtásai és levelei haragoszöldek, sűrűn serteszőrökkel fedettek. Jelentéktelen virágaik füzérben állnak és május végétől az őszi fagyokig nyílnak. Tápanyagban gazdag talajt kedvel, elsősorban a humuszos erdei tisztásokon fordul elő, akácerdőkben, kertekben, parkokban.

Mitől csíp a csalán?

A csalán hajtásait csalán- és serteszőrök borítják. A szőrök végei tapintásra letörnek, és a belőlük kicsurranó hangyasav égető, viszkető érzést eredményez a bőrön.

Csalán – a gyógyító segítség

Már nagyanyáink is tudták, hogy a csalán igen hasznos gyógynövény. Reumára, méregtelenítéshez, ízületi bántalmakra, allergiára kiválóan alkalmazható. A nagy csalán az egyik legjobb vértisztító, leveleiből készült tea kiválóan feloldja a szervezetben elraktározott salakanyagokat, és a vesét fokozott vízkiválasztásra sarkallja. Akik hajlamosak a vesekőre, érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Vértisztító hatásának köszönhetően enyhítheti az allergiás tüneteket, így az ekcémát, szénanáthát, asztmát és a csalánkiütést. Eltünteti a tinédzserek pattanásait, és egyes bőrbetegségek esetén is hatásos, mint például az övsömör vagy ekcéma. Természetes vízhajtóként könnyíthet a premenstruációs tüneteken, mivel csökkenti a szervezet folyadék-visszatartását.

Leveleiben találunk vitaminokat (béta-karotint, C-, B-, és K-vitamint), flavanoidokat, klorofillt, vasat, kalciumot és káliumot. Készítenek csalánfőzeléket is, ami magas vitamin, ásványianyag- és fehérjetartalma miatt tápláló étel.

Növényvédelemben is bizonyított!

Kísérletileg bizonyított tény, hogy a csalánlével permetezett növények bőrszövetei megvastagodnak, ezért a gombafonalak nehezebben hatolnak át rajtuk.

Kis csalán

A másik csalánfaj, a kis csalán (Urtica urens) mindössze 10-50 cm magasra nő és kevésbé szapora, viszont még erősebb, mint a nagy csalán. Ez is a nitrogénben gazdag talajokon, istállók környékén, árokpartokon, továbbá kertekben, gyümölcsösökben és szőlőkben szaporodik el.

Érdekesség

A csalánok között van egy jávai faj, melynek csípése akár egy évig is kellemetlen érzést eredményez!

A csalánok nem hiába kapták a latin „uro” vagyis égni szóról nevüket, mint Urtica.

Kapcsolódó cikk:

Egyél csalánt! 5 ok a vitamindús zöld levelű mellett

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!