szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Cserép kavalkád

Scheftsik Tamás, 2012. jún. 27.


Még egy kertben is gyakori vendégek a cserepek, nem is beszélve egy teraszról, vagy egy lakás belsejéről. Szerencsére egyáltalán nem törvényszerű, hogy komor, egyszínű barna tartókkal vegyük körbe magunkat. A színes cserepektől nem csak a látvány lesz megkapóbb, de a kedvünk is sokkal jobb lesz.

Cserép kavalkád

Bolti

Azoknak, akik szeretik a megszokott formákat és kiviteleket, a boltok polcain rengeteg cserepet kínálnak. A színek és az anyagok is eltérőek, nincs más szelektáló rendszer, csak a pénztárcánk. Ahhoz azonban, hogy valami igazán mutatós lehessen a virág alatt, a legtöbb esetben nem elég a cserép, külön kell venni egy kaspót is, ami megint csak nem éppen olcsó. Így az ültetést már duplán megfizettük, pedig még ki sem léptünk a bolt ajtaján.

 

Csináld magad

Szerencsére a legtöbb cserép alkalmas arra, hogy egy kicsit átalakítsuk. Ráadásul ez nem kerül olyan sokba, hogy ne engedhetnénk meg magunknak. A legolcsóbb megoldás, ha veszünk egy műanyag cserepet, amely lehetőleg egyszínű. Szükségünk lesz még egy alkoholos filctollra, és némi kézügyességre. Azért kell ez a drágább toll, mert a környezeti viszontagságok elég gyorsan eltűntetnék a cserepünkről a művészi formákat. Az sem baj, ha nem érzünk magunkban elég ügyességet egy cserép kidekorálásához, ha vannak gyerekeink, egészen biztosan lelkesen fognak majd hozzá a munkához. Ha azonban lurkók sincsenek a közelben, még mindig fordulhatunk sablonhoz. Keressünk egy nekünk tetsző mintát, és vágjuk körbe- így a negatívja kerülhet a cserépre. Az internet ebben is a segítségünkre lehet, hiszen elképesztő mennyiségű képet és sablont találhatunk, amit fel tudunk használni a kreatív munkához.

 

Persze nem érdemes leragadni a rajzolásnál, ennél sokkal színesebb ötleteink is lehetnek. Az agyag cserepeknek megvan az a jó tulajdonsága, hogy könnyedén lefesthetőek akármilyen árnyalatra. Ha azonban nem szeretnénk egyszínű tartókat, akkor is vannak lehetőségeink. Tegyük le a cserepet a kertben egy emelvényre, és egy kis kefe- mondjuk fogkefe- segítségével pöttyözzük be. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy az eszköz sertéit belemártjuk a kívánt árnyalatba, majd a hüvelykujjunkat végighúzva rajta felvisszük az apró pettyeket a tartóra.

Szintén impozáns megoldás, ha egy kicsit idősebbnek mutatjuk a cserepünket, mint amilyen. Ehhez szükségünk lesz egy egyszerű háztartási szivacsra, amit a kiválasztott anyagba mártunk. Ezután kinyomjuk a felesleges festéket, és a mosogatóeszközt rányomjuk a cserepünkre. Először ne maszatoljunk vele, csak egyetlen mozdulattal szorítsuk oda, és vegyük el, ugyanis így is kellemes hatást érhetünk el. Ha azonban ezzel még nem vagyunk elégedettek, akkor nyugodtan kenjük szét az anyagot, de arra figyeljünk, hogy keveset használjunk, különben a munkák feleslegesnek fog bizonyulni, ugyanis egy közönséges, egyszínű cserép lesz az eredmény.

 

Ha szeretnénk, hogy a cserepünk illeszkedjen a kertbe, és olyan legyen, mintha mindig is ott lett volna, akkor két lehetőségünk van: vagy várunk, ameddig egy kicsit benövi a moha (ami eltarthat néhány évig is), vagy pedig egy ki trükkhöz folyamodunk. Az agyagcserepeket kenjük le natúr joghurt és egy kis föld keverékével. Először egy kicsit fura látvány lesz, ahogy a kotyvalékunk csillog a felületen, egy hét után azonban, a jó táptalaj következtében, a zöldülés szépen megindul.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!