szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Cseresznye, a szomjoltó

Scheftsik Tamás, 2012. jún. 27.


Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kerttel rendelkezünk, akkor mindenképpen érdemes egy-két gyümölcsfával is beültetni azt. Közülük is az egyik legjobb választás lehet a cseresznye.

Csodaszép virágzáskor, finom, egészséges… soroljam még?

Cseresznye, a szomjoltó

Története

 

A cseresznye a rózsafélék közé tartozik, a gyümölcsöt termő fák rengeteg faja ismert. Az ősük minden esetben a vadcseresznye, vagy madárcseresznye, mely hazai erdeinkben is megtalálható. Ennek termése apró, és kifejezetten fanyar, ám vitamin és ásványi anyag tartama magas. Ez természetesen igaz a nagyobb szemű és édes, nemesített változatokra is, emiatt is kedvelik a mai napig. A különböző fajok termőideje eltolódik, így aki ennek a gyümölcsnek a szerelmese, az megoldhatja, hogy egész nyáron dúskáljon a kis, piros bogyókban.

 

Már az ókorban is nagyon kedvelték, mivel sok jótékony hatása mellett nagyon finom, és magas a nedvességtartalma, ami a menetelő római katonáknak különösen fontos volt. Ennek a gyümölcsnek ugyanis kb. 80%-a víz, így remek szomjoltó. A jótékony hatásait is korán felismerték, amit magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhet. Az A, B1, B2, B6, C vitaminok mellett találhatunk benne fólsavat, niacint, biotint, …. Amiért azonban napjainkban igazán népszerű az az, hogy tökéletes kiegészítője lehet egy jól megtervezett diétának. A termésben ugyanis csak kevés zsírt, alig 0,3 grammnyit találunk, ellenben 13 grammnyi szénhidrát és 1,3 gramm növényi rost segíti a szervezetünk kielégítő működését. Emellett a szárának főzete tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású, a gyümölcs fájdalomcsillapító gyulladáscsökkentő és csökkenti a vér húgysavszintjét.

 

Ültetés

 

Amikor eldöntjük, hogy cseresznyefát ültetünk, akkor körül kell néznünk a szomszédoknál is, ha találunk ott ilyen növényt, akkor szerencsénk van, ha nem, akkor egyetlen fával nem sokra megyünk. Ezek a szépségek ugyanis nem önbeporzóak, így ha nem biztosítjuk számukra a „társaságot”, akkor nem nagyon számíthatunk arra, hogy finom csemegével örvendeztet meg minket. A cseresznyét magról nevelni nem érdemes, mert nagyon nehézkes, egyszerűbb és biztosabb, ha csemetét vásárolunk.

 

Ültetésénél figyeljünk arra, hogy elegendő helye legyen, illetve arra is, hogy nem éppen egy apró termetű fácskáról van szó, tehát az árnyék sem elhanyagolható, amit 5-6 évesen vet. A kiásott terület legyen kétszer akkora, mint a gyökérzet, és kb. 7 cm mély. A lényeg, hogy a csemete minimum 5 cm-re kiálljon a földből, így biztosan szépen fog növekedni. Amikor a gödörbe rakjuk, a gyökereit rendezzük el, ne legyenek összegabalyodva, mert így gyorsabban megkapaszkodik. Ezt a célt szolgálja a kétszer akkora kiásott terület is, hiszen így a növekvő szálak könnyebben utat találnak maguknak. Figyeljünk, hogy a fácskánk napos helyre legyen rakva, mert, bár növekszik árnyékban is, elég csenevész lesz.

 

Virág

 

Az egyik legjobb tulajdonsága minden gyümölcsfának - természetesen amellett, hogy finom csemegéket terem -, hogy fenséges látványt nyújt, amikor virágzik. Ez különösen igaz a cseresznyére, amelynek virágai nem elégszenek meg azzal, hogy egyesével ücsörögnek a gallyakon, hanem 2-5-ös csoportokba tömörülve gyönyörködtetik a szemet. Jó hír azoknak, akik nem rajonganak annyira a gyümölcséért, hogy léteznek olyan fajok is, melyeknek a bibéjük és a porzójuk helyett is szirom nő, ebből kifolyólag sterilek. Bár termésük valóban nincs, ellenben a virágzásnál elképesztően gyönyörű látványt nyújtanak, élettel telítve az egész kertet.

 

Kapcsolódó cikk:

Ki szereti a kukacos cseresznyét? A cseresznyelégy!
Meggy, a csonthéjasok gyöngyszeme
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia