szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csináld magad! Megismételhetetlen ágyvégek

Scheftsik Tamás, 2013. szept. 02.


Az ágy jellemzően nem az a bútordarab, amiben nagyon sok variálási lehetőségünk van. Megvesszük a boltban, és esetleg a huzatokkal tudunk változtatni rajta. Vagy mégsem, hiszen kezünkben a lehetőség, hogy alapvetően megváltoztassuk a nyoszolya hangulatát azzal, hogy saját magunk készítjük el az ágyvéget!

Csináld magad! Megismételhetetlen ágyvégek

Amit a fával el lehet érni!

A legegyszerűbb megoldás, ha fából készítünk ágyvéget. Ehhez nem is kell más, csak egy pár darab léc, attól függően, hogy mekkora felületet szeretnénk beborítani. Ezeket a fa lapokat festhetjük is, de akár egyszerű pácolással is jól mutatnak. Ha azonban a festés mellett döntünk, de valami egészen különlegeset is szeretnénk csinálni, akkor szép, cikornyás betűkkel feliratot is tehetünk rájuk.

A fa anyag ágyvégként való felhasználásának másik lehetősége: a raklap. Itt még az a szabadságunk is megvan, hogy egyfajta polcként is üzemeljen a kiválasztott darab, illetve darabok, ha nem elég széles a raklap. Festeni ebben az esetben szinte muszáj, mert ritka a nagyon jó állapotú darab, de ez legyen a legnagyobb probléma. Ilyenkor használhatunk egy kicsit meglepőbb színeket is, mint az arany, vagy a króm.

Azok, akik szeretik a természetes anyagokat, de az előző ötletek távoliak számukra, használhatnak fa szeleteket is. Ehhez nem kell más, csak két-három vastagabb ág, amit szépen le kell szeletelni egy láncfűrésszel. Ez elsőre furán hangzik, de amikor felrakjuk a falra a köröket, amiket előtte természetesen lekezeltünk, akkor nagyon is mutatós lesz a végeredmény.

Díszíts képekkel!

Ha van olyan kép, amit nagyon szeretnénk a hálóban tudni, de nem akaródzik az ágy fölé akasztani, abból csinálhatunk ágyvéget is. Lehetőleg jó nagyban nyomtattassuk ki (a fotónyomtatóknál erre van lehetőség) és rakjunk össze hozzá egy szép keretet. Ekkora méretben ritkán lehet a boltban kapni, de azért lehet vadászni, mindenesetre arra készüljünk fel, hogy nem lesz olcsó dolog.

Természetesen az otthoni keretet díszíteni is kell, esetleg festeni, majd mehet szépen a helyére. Akkor sincs gond, ha nem tudunk választani a képek között. Szerezzünk be több, ugyanakkora keretet, és alkossuk meg mozaikszerűen az ágyvéget, vagy ha ahhoz van kedvünk, akkor különböző keretekkel mintát is adhatunk a művünknek.

Végtelen lehetőségek

Ha szeretjük a puha felületeket, akkor az ágyvéget szivacsból is elkészíthetjük. Ehhez kelleni fog egy OSB lap, valamint szivacs, ragasztó, és egy tetszőleges mintájú textil. A lapot és a szivacsot vágjuk méretre, és ragasszuk össze. Az anyag felhelyezése kétemberes munka, mert ha nem elég feszes, akkor nem lesz mutatós. A ragasztó helyett itt már használhatunk tűzőgépet, vagy kis szögeket is.

Tökéletes és romantikus ágyvég lehet egy leselejtezett kovácsoltvas kerítés, vagy kapu is. ezeket először természetesen alaposan meg kell tisztítani, majd jöhet a festés, és a helyére illesztés.

Szintén fantasztikus megoldás, ha nem akarunk túl sok időt elfecsérelni, és bambuszszálakkal dolgozunk. Ezeket csak méretre kell vágni, és a falhoz erősíteni. Természetes, mutatós, és ha görcs felett vágjuk el, akkor kis tartókat is kapunk. Ezen kívül szinte bármi lehet ágyvég, kezdve a különböző méretűre vágott evezőlapátoktól, egészen a szép, göcsörtös ágakig. Kinek mi tetszik!
Hozzászólások (1)

Vig Ágnes
2013. szept. 03. (3 377 napja)
Én kipróbáltam. A nagymama régi hálószoba bútorának ágyvégeit átfestettem. Jó érzés volt.