szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csináld magad! Téli virágok kávéfilterből és üvegfestékből

Scheftsik Tamás, 2013. dec. 02.


Az embernek akkor is van lehetősége csodálatos virágokban gyönyörködni, amikor, finoman fogalmazva, éppen nincsen szezonjuk. Ez pedig nem csak annak köszönhető, hogy a virágboltokban külföldről ilyenkor is beszereznek bizonyos szépségeket, hanem annak is, hogy mi magunk is el tudjuk őket készíteni.

 

 

 

 

 

Csináld magad! Téli virágok kávéfilterből és üvegfestékből

Origami

Papírból elképesztően sok mindent létre lehet hozni. Hogy látszik, hogy nem eredeti a dolog, az tény, ez azonban tovább növeli művészi értékét. Az alap origami könyvekben is sok olyan lehetőséggel találkozhatunk, ahol nagyon tetszetős virágfejeket lehet hajtogatni. Ráadásul, ha színes alapanyagot választunk, akkor asz ibolya sem lehet akadály, fehér papír esetén pedig egy csokor liliom dukál.

Krepp

Persze sokan nem szeretik, ha egy virág ennyire művi, számukra ott a kreppapír. Hogy ne az legyen az érzés, hogy nagyon a természetet szeretnénk utánozni, készítsünk hatalmas virágfejeket, mert nagyon vidámak, és – bár egyértelműen nem igaziak – senkiben nem keltenek visszatetszést. Ehhez kelleni fog egy nagyobb tekercs színes kreppapír, erősebb drót, és zöld ragasztószalag (ha az nincs, akkor a zöld kreppapír, vagy éppen a zöld drót is megteszi).

A virág fejéhez vágjunk ki hatalmas szíveket, annyit, hogy majd ha összefogjuk őket, ne legyenek nagyon szellősen. A szíveket a közepüknél egy kicsit hajlítsuk ki, míg egy másikat a két szélén hajtsunk ki, így képezve két kupacot (nem ördöngösség, a kreppapír a hajlítás után úgy marad, ezért könnyed hatása van.). A szíveket fogjuk egy csokorba. Ezt úgy tehetjük meg, hogy veszünk 4-5 darabot, majd folyton hozzáteszünk egy következőt úgy, hogy közben az alján enyhén csavarunk egy keveset. Ezzel jobb lesz a tartása a virágfejnek.

Ha elfogytak a szirmok, akkor a dróttal készítsünk egy hurkot a virág aljára, majd ezt vonjuk be a zöld ragasztószalaggal úgy, hogy erősen tartson. Természetesen a szárat is ragasszuk le, és készen is vagyunk (ha szeretnénk, akkor drót és kreppapír segítségével levelet is készíthetünk. A drótot hajtsuk formára, ragasszuk rá folyékony ragasztóval a kreppapírt, és erősítsük a szárhoz).

Kávé filter

Egyszerűbb a dolgunk, ha kávé filterekkel dolgozunk. Ekkor kisebb és nagyobb filterekre lesz szükségünk. Azokat a csücsküket összefogva, a nyitott felüket felfelé tartva oldalról összehatjuk kétszer. Megfogjuk, és azt a részét, ahol a tetejénél nem nyílik szét kerekre vágjuk. Eggyel kijjebb hajtjuk, és a másik oldalt is lekerekítjük. Ezt megtesszük minden filterrel, majd – ahogyan a krepp virágnál is – egyenként, enyhén megcsavarva az aljukat, összefogjuk a szirmokat. Ezután a virágformát ugyanúgy adjuk meg, mint az előbb.

Üvegfesték

Ebben az esetben drótra, fóliára és a festékre lesz szükségünk. A drótból hajlítsunk szirmokat úgy, hogy egy nagyobb darabot félbehajtunk, és a közepe lesz a szirom csúcsa. Az alját kicsit összesodorjuk úgy, hogy legyen egy szár, amivel majd a szirmokat összefoghatjuk. Ugyanígy készítsünk leveleket is, majd mindegyik darab alá kerüljön fólia. Fontos, hogy a drót pontosan illeszkedjen a fóliához, mert bel kell „tölteni” az üvegfestéket. Nem kell túl sok, de egy ecsettel felvihető mennyiségnél azért több.

Azután hagyjuk megszáradni a szirmokat és leveleket, ami egyes esetekben akár 24 óra is lehet. Ha kész, akkor illesszük össze a szirmokat, ahogyan nekünk tetszik, majd erősen rögzítsük őket zöld ragasztószalaggal. Csempésszünk a szirmok végei közé egy szárnak való drótot, amire kerüljenek fel a levelek, és persze az összes felületet zöldítsük be. Ezután mehet egy szép vázába, és már készen is vagyunk.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia