szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csináld magad virágcsokor! 7 tipp

Sulyok Józsefné, 2014. jan. 10.


Egy szépen elkészített virág együttes jó kiegészítő lehet különböző események - fogadások, keresztelők esküvők – alkalmával. Ez jó alkalom arra, hogy a használaton kívüli nagy vázánkat használjunk fel erre a célra. Ne riadjunk meg a különleges kompozícióktól sem!

Csináld magad virágcsokor! 7 tipp

Egy ügyesen csokorba rendezett friss virágnál semmi sem szépíthet meg jobban egy szobát. Virágkompozíciók könnyen elkészíthetők és különösen a nyári időszakban nem is kerül sokba, pláne ha a saját kertünkből szedjük hozzá a virágokat.

A virágkötészet titka a megfelelő váza, edény, valamint a virágok elhelyezésében rejlik. Ha némi gyakorlatra teszünk szert, otthonunkban állandóan jelen lesznek a szebbnél szebb virágkompozíciók.

Ha a friss virágok előkészítésére időt szánunk, színesebb és hosszabb életű virágkompozíciókat tudunk készíteni. Ha nem a kertünkből szedjük a virágokat, hanem boltban vásároljuk, valószínűleg előkezelt virágot kapunk. Vagyis a felesleges leveleket előzőleg eltávolították, a szárak végeit levágták és a virágokat hosszabb ideig vízbe állították, hogy alaposan megszívják magukat. Ha viszont nem álltak vízben, valószínűleg a szárvégeken száraz réteg található, amit le kell vágni, majd a virágot immár mi állítsuk vízre, amíg életre nem kel.

A kertből szedett virágokat ugyanígy kell előkészíteni. Lehetőleg reggel vagy este szedjük, mert ilyenkor több nedvesség van bennük. A lágy szárakat ferdén vágjuk le, hogy a virág a legnagyobb felületen juthasson vízhez. Vannak üreges szárú virágok, pl. az amarillisz, és a szarkaláb. Ezeknek a szárába érdemes nedves vattacsomót tömni, mert így könnyebben felszíja a vizet.
Vannak olyan leveles ágak, virágok, amelyeknek a szárvégeit le kell zárni vagy égetni, hogy a virág ne konyuljon le, levelei, szirmai ne hulljanak le. Ilyen a mákvirág, a kutyatej és a páfrányok egy része. Minden szárvéget láng fölé kell tartani pár másodpercig vagy esetleg kevés forrásban lévő vízbe állítsuk 3-4 percre.

A forrásban lévő víz segít a napraforgó, hervadó tulipán, gerbera és a fehér mályva szárakon. Öntsünk egy kevés forrásban lévő vizet egy keskeny nyakú edénybe és állítsuk bele a virágokat, amíg magukhoz nem térnek. A felesleges levélzetet, amelyen a vízbe kerülnének, le kell szedni, rothadásnak indulnak és ez kellemetlen szagot árasztanak.

A fás szárú növények előkészítéséhez más módszert kell alkalmazni, mint a lágyszárú, egynyári virágoknál. Az orgona nagy bokron nő és erős fás szárát kéreg takarja. Fontos, hogy az ilyen erős szárakat is megfelelően kezeljük. A szárvégeket ferdén vágjuk le és egy kis részen a kérget hántsuk le. Ezután éles késsel hasítsuk fel a szárak végét néhány helyen, vagy kalapáccsal ütögessük meg pár cm-es magasságig. Itt is távolítsuk el felesleges ágakat és a leveleket, amelyek a víz alá kerülnének. Minden fás szárú növényt szobahőmérsékletű vízben kell tartani felhasználásig. Egyes leveles ágakat néhány órára teljesen víz alá merítve tartjuk, így tovább frissek maradnak.

A nagyobb kompozíciókhoz használt gyertyánfa, bükkfa és berkenye leveleknek nagyon jót tesz ez a kezelés. Ehhez egy nagyobb méretű edényre van szükségünk, jó célt szolgál a fürdőkád. A rózsáknak ugyanilyen előkészítésre van szükségük, de mielőtt hozzákezdenénk a művelethez, előtte a tüskéit vagdossuk le, melyet egy éles késsel egykönnyen megoldhatunk. Igaz ma már egyre több tüske nélküli rózsát is termesztenek, illetve a virágüzletben vásárolt rózsáról korábban már eltávolították a tüskéket. A rózsák néha minden látható ok nélkül hervadni kezdenek, de ilyenkor még megmenthetők, ha a szárvéget újra bevagdossuk, és forró vízbe állítjuk.

Kapcsolódó cikk:

Virágkötészeti 1×1
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!