szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csipkebogyó, ahogy még nem ismerjük

Mártha Izabella, 2014. nov. 11.


Gondolkoztunk-e valaha azon, hogy vajon az a sok száz színű és mintájú, különleges formájú illatos rózsa termése is ugyanolyan válozatosságot mutat mint a virága? A válasz igen! Lássunk néhány érdekességet a csipkebogyóról!

Csipkebogyó, ahogy még nem ismerjük

Ha az óvodás gyereknek azt mondjuk, hogy rajzolja le a csipkebogyót, a legtöbben a vadrózsa (Rosa canina) tűzpiros termésére gondolnak.  A hosszúkás, kehely formájú, piros színű csipkebogyók 1,5-1,8 centiméteresek, a termézetben leggyakrabban előforduló fajok.

Palackra emlékeztető a Rosa sweginzowii ‘Macrocarpa’ narancsvörös színű termése. Ez a csipkebogyó akár 5 cm hosszúságot is elérheti.

A japán rózsa (Rosa rugosa) Kelet-Ázsiából származó rendkívül igénytelen növény, melynek piros színű, kerek vagy lapított termésével is gyakran találkozhatunk.

A Rosa sericea-t könnyű felismerni, hiszen a termés és a levél fonáki része enyhén szőrös, ezért is hívják sok helyen selyemrózsának. Különleges csipkebogyó termése körte alakra emlékeztet.

A virágzó Rosa multiflora egy igazi legelő a méheknek. Ezernyi apró virágából kifejlődő sok mini-csipkebogyó termés igazi ínyencség a madaraknak.

Az előzővel ellentétben a Rosa gallica ‘Scharlachglut’ óriási csipkebogyó terméssel dicskedhet.

A Rosa pimpinellifolia vadon termő fajával az Északi-tenger partvidékein találkozhatunk. Gömbölyű termése sötétbarnától a fekete árnyalatig megtalálható.

A Rosa setipoda is a vadrózsa fajokhoz tartozik, amely enyhén szőrözött, palack formájú tűzpiros termésével tűnik ki a többi rózsától.

Látjuk tehát, hogy a rózsát nem csak a virága miatt érdemes termesztenünk, hiszen a termésével is díszíti környezetünket. És ne feledkezzünk meg arról sem, amit már sokan tudunk, hogy csipkebogyó termése a C-vitaminon kívül számos olyan anyagot is tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani. Ilyen például a pektin, amely az emésztést segíti, a flavonoidok, melyek gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki.

Kapcsolódó cikk: Őszi ruhaköltemények kertünkben

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia