szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csíra az egészségünkért

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 09.


Sokan kisebb-nagyobb földterületen képzelik el a kertészkedést, pedig a saját termelés legegyszerűbb módja a csírakert. 

Csíra az egészségünkért

Pár edény, jó minőségű mag és víz szükséges ahhoz, hogy tápanyagban és enzimekben gazdag, egészséges táplálékot állítsunk elő.

Egyedi igényektől függően természetesen földre is szükség lehet, pl. a búzafűhöz.

A mag a fiatal növény tápanyagraktára, a fejlődéshez és a növekedéshez nyújt elegendő energiát. A növény életidejét tekintve a csírázó mag állapotban a leggazdagabb az enzimtartalom.
A csíra lényegében „előemésztett” tápláléknak tekinthető. A csíra biológiailag értékesebbnek tekinthető, mint a mag.

A csírázás során a mag keményítőtartalma természetes cukorrá alakul. A zsírok mennyisége az első pár napban csökken, később „előemésztett” állapotba kerülnek.

A csírából eltűnnek az összetett zsírok, sokkal könnyebben emészthetők, mint a magok.

A sötétben történő csírázás alatt a fehérjék aminosavakra bomlanak le. Amikor a fehérjét aminosavak és enzimek formájában vesszük fel, nem keletkezik húgysav. A csírázás megnöveli a fehérje minősségét és az emésztést gátló anyagokat is eltávolítja.

A teljesen nyersen fogyasztott fehérje, biológiai értelemben magasabb, viszont nehezebben emészthető. Hevítés hatására az esszenciális aminosavak károsodnak, hőkezelés során denaturálódik a fehérje, és ha ez hosszabb ideig tart, akkor nehezen emészthető kötések alakulnak ki a fehérje láncok között.

A csírák fogyasztásával kiküszöbölhető a fehérje nyers mivolta, és a hőkezelés romboló hatása is.

Az egyik legkönnyebben használható fehérje a klorofill, ami a fényben történő csírázás alkalmával keletkezik. A fehérjehiányos vérszegénység megszüntetője lehet, valamint fájdalomcsillapító, sebgyógyító, javít a daganatos állapotokon, érelmeszesedés, szívbetegség esetén javasolható. Hatására csökken a fülzúgás, javul a hallás, semlegesíti a kellemetlen szagokat.

Tipp! Teljes értékű étel összeállítása: 1 rész lencse, 6 rész mungóbab, 1 rész görögszéna, 1 rész lucerna csíráztatva.

Spanyol aszalt keksz: 4 csésze tönkölybúzát 1 kávéskanál cayenne-i borsot negyed csésze vízzel turmixolunk, majd 15 órán keresztül aszaljuk. Darabokra tördelve fogyasztjuk. 

Kapcsoldódó cikk: Gumicukorfa, a gyerekek kedvence
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!