Csíráztassunk finomságokat!
Scheftsik Tamás, 2013. jan. 30.
A csíráztatás művelete igazán nem nagy ördöngösség, de amikor készen vagyunk vele, akkor rengeteg tápanyagban gazdag finomságot kapunk, illetve, ha ahhoz van kedvünk, akkor akár ki is tehetjük a növényeket a kertbe, és nevelhetjük tovább őket.

Csíráztatás
Az ehető csírák keltetése egy kicsit bonyolultabb, mint normál társaiké. Itt ugyanis az a cél, hogy a lehető legtisztább környezetben nevelgessük őket, hogy azután gond és veszély nélkül lehessen fogyasztani belőlük. A legegyszerűbb megoldás, ha veszünk egy készletet. Ez nem éppen a legolcsóbb mulatság, de nagyon leegyszerűsíti a dolgot. A csíráztatni való magokat néhány száz forintért már be lehet szerezni, tehát igazán nem nagy összeg.
Első lépésben válogassuk át a szemeket, szedegessük ki a törött, sérült magokat. Ezután tegyük őket egy szűrőbe (vagy a készlet lukacsos táljába) és alaposan mossuk meg. Ha ezzel is megvagyunk, akkor a nem lukas tálba tegyük őket, és engedjünk hozzá annyi langyos vizet, amennyi ellepi őket.
Attól függően, hogy milyen növény szeretnénk csíráztatni, változik az az idő, amennyit a vízben kell töltenie. Ez gabonafélék esetében jellemzően 12 óra, a kisebb magvaknál 4-8 óra lehet. Az olyanokat azonban, amelyeknek a héja vastag, nyugodtan áztassuk akár 24 órán át is. Megijedni nem kell, a vásárolt magok zacskóján fel szokták tüntetni az áztatási időt.
Ha ezzel megvagyunk, akkor újra egy alapos mosás következik, ezután tegyük a megduzzadt szemeket a csíráztató lukacsos táljába. A másikba tegyünk vizet, és tegyük a magok alá. Ahhoz, hogy a növények növekedése ideális legyen, 28-30°c-ra van szükség. Természetesen meg lehet oldani szobahőmérsékleten is, de ekkor valamivel lassabb lesz a folyamat.
A magok vízigényét napi kétszeri öntözéssel elégíthetjük ki, de ezután alaposan le kell csepegtetni őket. Jellemzően 2-4 nap után már láthatjuk a növénykezdeményeket, ilyenkor már a maghéjakat is el lehet távolítani. Keressünk a tálnak egy világos helyet, de direkt napfénynek ne tegyük ki. Mielőtt fogyasztanánk, még egyszer alaposan mossuk és csepegtessük le a növénykéket, és már élvezhetjük is az ízüket, zamatukat. A kezdeti növekedési szakaszban az életerejük kicsattanó, tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal olyannyira, hogy majdnem szétfeszítik a növényt.
A fogyasztásuknak nagyon jó élettani hatásai vannak, energetizálják a testet és feltöltik a pangó vitaminraktárakat. Ha nem szeretnénk azonnal elfogyasztani őket, akkor tehetjük üvegbe is, és mehetnek a hűtőbe, ahol sokáig elállnak. Arra azonban figyelni kell, hogy mielőtt fogyasztjuk őket, újra alaposan meg kell mosni, és 2 órára kitenni a napra. Az üvegben ugyanis folytatódik a csírázás folyamata, így a tisztítás elengedhetetlenül szükséges.
Házi készlet
Ha nem szeretnénk pénzt kiadni a csíráztató felszerelésre, akkor megcsinálhatjuk otthon is. Ehhez szükségünk lesz egy befőttes üvegre, és egy éles szerszámra. Lukasszuk ki sűrűn a fedőt, vagy kössünk rá gézlapot. Az üvegbe mehetnek a magok, és 45 fokos szögben a géz vagy fedő felé döntve helyezzük el. Alá kerüljön egy tál, így a nyakánál kicsöpögő víz nem folyik majd szét.
Kapcsolódó cikk:
Búzacsíra, a népi orvoslás alappillére
Facebook Twitter GoogleStartlap
2020.december 09., szerda / 19:14