szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csíráztatással a téli zöldséghiány ellen

Topor Erika, 2016. márc. 02.


A tavasz közeledtével egyre inkább érezzük, hiányoznak a friss zöldségek és talán már a trópusi gyümölcsökkel is csordultig vagyunk. A szervezet ilyenkor már felhasználja azokat az éltető vitaminokat és enzimeket, melyeket az év során magába gyűjtött, így okkal kiáltozik friss, enzimdús táplálékért.

Csíráztatással a téli zöldséghiány ellen

A csíráztatás az egyik legjobb módszer arra, hogy friss zöldségeket vegyünk magunkhoz, és bárki számára könnyen kivitelezhető is a csíráztatás folyamata.

A mag rengeteg enzimet rejt, így a csíráztatott magok, a csíranövények nagyon egészséges eledelek, akár salátákba, akár zöldturmixokba, vagy gyümölcsturmixokba is javasolt.

A mag minden olyan tápanyagot magába foglal, ami számára a fejlődéshez szükséges, innen is ered a lelkes csírafogyasztás.

Kutatások bizonyítják, hogy napi egy zöldség- és gyümölcsturmix, hozzáadott csírákkal fiatalító hatásúak, a szervezet öngyógyító mechanizmusait is meggyorsítják és energikussá tesznek.

Csíráztató edény és alternatívái

A csíráztató edény sokaknak ismerős, de a jó hír az, hogy nem feltétlen kell ehhez ilyen speciális edény sem.

Vegyünk egy ásványvizes PET-palackot és vágjuk le a tetejét, és ha tudjuk hajtsuk vissza a vágási élt. A vágási él visszahajtása egyrészt saját védelmünkben célszerű (nem vágjuk el magunkat az éles peremben), másrészt a visszahajtás lehetővé teszi, hogy géplapot vagy textilt gumizzunk az edény szájára.

Szerezzünk be bio gabonaféléket, hüvelyesek és egyéb növényeket: búza, árpa, rozs, zab, borsó, bab, csicseriborsó, retek, lucerna, zsázsa, mustár és még rengeteg alternatíva van, csak győzzük kiválasztani a bioboltban.

A magból egy teáskanálnyit tegyünk a palackba, vagy befőttesüvegbe, és öntsük fel tisztított vízzel vagy színsavmentes ásványvízzel és hagyjuk 2 órán át a magokat, hogy megszívják magukat nedvességgel. Az edény száját jól zárjuk le textilkendővel, vagy több réteg gézzel és ha ezzel megvagyunk, óvatosan öntsük ki a vizet, hogy csak a magok maradjanak bent. Óvatosan rázzuk meg, hogy a magok elterüljenek kicsit az edény falán és tegyük napos helyre, de ne tűző napra.

Minden nap öntsük fel reggel és este tisztított vízzel a magokat és öntsük le róla a vizet, ezzel frissítve őket. A cél, hogy mindig frissek és nedvesek legyenek, ne páljanak be csíranövénykék.

Nagyjából 4-6 nap alatt elkészül a csíra – attól függően milyen növények magjával dolgoztunk, és már ehető is. Zöldturmixba, szendvicsekre, salátákba, húsok mellé kitűnőek, de készíthetünk belőle kínai ételeket is más zöldségekkel összekeverve wokban.

A csíranövények hűtőbe téve 2-3 napig frissek, de itt is minden nap át kell mosni őket.

Kapcsolódó cikk: Amire a fekete ribiszke alkalmatlan
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia