szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csobogók a lakásban

Scheftsik Tamás, 2012. ápr. 25.


A lakás különleges díszei lehetnek a különböző szobai szökőkutak és csobogók. Kiemelik a növényeket, nyugtatnak, és keleties hangulatot varázsolnak a szobába. Azonban nem mindegy, hogy hova állítjuk fel, vagy milyen kivitelt alkalmazunk. Ha van egy kis kézügyességünk, akkor akár mi magunk is elkészíthetjük a szoba csillogó és halkan duruzsoló díszét.

Csobogók a lakásban

Feng-shui

 

A lakberendezés művészete kifejezetten kedveli a lakásban a csobogók kialakítását. Persze nem akárhol, hiszen nem ugyanaz a hatás. A víz funkciója, hogy jelképezze a pénz hozzánk áramlását, így az apró kutak mindenképpen jó szolgálatot tesznek. Azonban nem érdemes például a hálószobába tenni őket. Egyrészt a pénz a munkához tartozik, aminek pedig semmi keresnivalója a pihenésünket szolgáló helyiségben, másrészt a víz csobogása folyamatosan ingerelni fog minket, és nyugodt alvás helyett felváltva fogunk a wc-re rohangálni.

 

Fajták

Lényegében bármiből lehet csobogó, ami vízhatlan, és nem aprózódik. Ez alsó kritériumot nem kell megmagyarázni, a második pedig azért fontos, hogy a vízforgató rendszer hosszú életű legyen. Nyugodtan válogassunk, hiszen ma már igen széles választékkel várnak bennünket a kereskedők, az egész olcsó megoldásoktól az elképesztő összegeket felemésztő luxusig.


Ha mégis szeretnénk önmagunk elkészíteni a csobogót, természetesen arra is van lehetőségünk, hiszen alkatrészeket ugyanúgy vásárolhatunk, mint késztermékeket. A saját építésű apró kutak esetében a legegyszerűbbek a cserépből készültek. A fektetett korsóból előszivárgó, csendesen csordogáló víz igazán kellemes hangulatot teremt. Elkészítésénél arra kell erősen figyelni, hogy bár a cserép vízálló, a folyamatos igénybevétel miatt előbb-utóbb hajszálrepedések jelenhetnek meg rajtuk. Ez pedig hosszútávon az edény „izzadásához” vezet. Ez önmagában nem is lenne akkora baj, hiszen még akár jól is nézne ki. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a csobogó árammal működik. Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy ne érhesse nedvesség a dugaljt és környékén, nehogy baleset legyen. Maga a szivattyú természetesen tökéletesen vízhatlan, így ezzel nem lehet gond.


Ha a csobogónkat kövekből szeretnénk felépíteni, akkor több lehetőség közül is válogathatunk. Az egyszerűbb megoldás az, hogy ha kavicsokat helyezünk egy tálba, és köztük vezetjük ki a vízcsövet. Ekkor az előbuzogó víz szépen a kövek között távozik. Esetleg megoldhatjuk úgy is, hogy a csőből erősebben, szökőkút-szerűen törjön elő az éltető folyadék. Kicsit bonyolultabb lehetőség, ha egyetlen kőtömbből szeretnénk előbuzogtatni a vizet. Szükségünk lesz egy nagyobb kődarabra, melyet óvatosan átfúrunk. A furatban vezessük fel a csövet és rögzítsük is, különben az könnyen kicsúszhat, és a csobogó élménye elveszik, a víz nem fog megjelenni a tetején. A harmadik lehetőség, ha nem csak egy követ fúrunk ki, hanem több, nagy, lapos kavicsot is felhasználunk, amelyeket egymásra helyezve meghitt, keleti hangulatot teremthetünk.


Szintén könnyebb megoldás a bambuszból készült csobogó. Ekkor még arra is van lehetőségünk, hogy mozgó alkatrészekkel dolgozzunk. Nem kell félni, a bambusz nagyon jól tűri a vizes közeget, nem fog gyorsan tönkremenni. Azt tartsuk szem előtt, hogy ha a mozgó megoldás mellett döntünk, annak minden esetben rövidebb lesz az élettartama, többször szorul karbantartásra, mint a fix variációk.


Aki szeretné, akár komplett kis tájakat is építhet a csobogója köré. Egy erdei vízesés, egy nyugodt tó a hozzátartozó forrással, vagy akár egy „folyó” hajtotta apró malom. Minden tartozékot be tudunk szerezni akár hobbiboltban, de keresgélhetünk az állatkereskedések polcain is, az akvárium díszei között.

 

Hatás

 

Az esztétikum mellet nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a csobogók tökéletes párásítók. Ez egészségügyi szempontból sem mindegy, hiszen a téli, fűtési időszakban a légutakat erősen megterheli a száraz levegő, másrészt a viszonylag alacsonyabb hőmérsékletet is melegebbnek érezzük a páratartalomnak köszönhetően. A csendesen csordogáló víz pedig jótékonyan nyugtatja a napi rohanásban megtépázott idegeket.

 

Kapcsolódó cikk:

Gyár lakások- a szabad terek luxusa

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!