szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csodás látvány a sokvirágú rózsa

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 17.


Igen régóta kedvelt növény a kínai kertekben, amely Észak-Kínában, Japánban és Koreában honos. 

Csodás látvány a sokvirágú rózsa

Kapaszkodó ágú, támaszkodó, erőteljes cserje. Apró, fehér virágai tömött, végálló virágzatban nyílnak, tavasztól kora nyárig. Kerti változatai között rózsaszínek, kárminpirosak is vannak. Sok futórózsa nemesítésénél is felhasználták.

A kínai kert másik kedvence a ráncoslevelű rózsa. A Távol-Keleten őshonos, gyakran tömegesen nő a tengerparti dűnéken. Sűrűn tüskés ágait fényes zöld, ráncos, ősszel narancsszínűre változó levelek borítják. Egész nyáron nyílnak nagy, magános, a rózsaszín különböző árnyalatában pompázó virágai. Nagy, vörös termései is díszítenek. Szívósága, télállósága és bő virágzása miatt sokfelé ültetik, így nálunk is a városi parkokban, autóutak mentén. Rózsanemesítésben is alkalmazzák, szárított, kellemes illatú szirmait tea illatosítására használják. Friss szirmából különleges ételízesítő és illatosító paszta készül.

A harmadik kedvenc, a sárga virágú, szúrós rózsa, gyakran tűnik szembe ragyogó sárga virágaival a kínai kertekben. Korai és nagy tömegű virágzása miatt különösen értékes, telt virágú változata is ismert. Észak-Kína és Korea hegyvidékein él vadon.

Negyedik a tornácok, kapubejárók, oszlopok befutására, takarására ültetett illatos banks-rózsa. Lenyűgöző látvány, amikor a fehér vagy sárga, erős ibolyaillatú, bókoló virágok elborítják a kúszó ágakat. Délnyugat-Kínából származik, így a kemény teleket nem viseli el, kerti változatai is vannak.

Kapcsolódó cikk: Szokatlan: sárgadinnye cserépben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!