szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csoki és szőlő? Akkor Csokoládészőlő!

Topor Erika, 2013. febr. 28.


A csokoládészőlő, másik nevén az ötlevelű akebia egy impozáns fagyálló kúszó cserje. Nem mindennapi virágával egzotikus dísze a kertnek.

Csoki és szőlő? Akkor Csokoládészőlő!

Áprilistól májusig virágzik, kellemes vaníliaillatot áraszt. A méhek kedvence, erős nektárképző. Nagy virágzatai elérik a 10 cm-es nagyságot. Egy-egy virág akár 3 cm-es is lehet. Lilásrózsaszínű virágaiban a porzók lilák vagy bíbor színűek. Melegigényes, ezért védett helyre telepítsük. Termése dinnyeformájú, ehető, de fogyasztását gátolja, hogy rengeteg mag található benne.

Az akebia (Akebia quinata) növekedése gyors, akár 6-10 méterre is megnőhet. Dugványozással és gyökértörzs feldarabolással is szaporítható.

Talajigénye: tápdús és jó vízáteresztő talajt igényel. Napos vagy félárnyékos helyet igényel.

Érzékenysége: hihetetlen, de egészen -15 °C fokig fagyálló, de csak védett helyen.


Mire jó?
A kínai gyógyászatban igen sokféle felhasználása ismert: érzéstelenítésre, gyulladásgátlásra, vértisztításra, vizelethajtónak is használják.
Ehető terméseit csak porzós párral együtt hozza, mint például az Akebia quinata 'Alba'. Földön futtatva örökzöld árnyéki gyeppótlóként szolgálhat. Termése októberben érik. Hazájában - Japánban zöldségként – olajban kisütve fogyasztják.  Indája kosárfonásra is alkalmas.
 

Csoki és szőlő? Akkor Csokoládészőlő! Csoki és szőlő? Akkor Csokoládészőlő! Csoki és szőlő? Akkor Csokoládészőlő!


Hozzászólások (1)

Kitleiné Ibolyai
2016. ápr. 22. (2 422 napja)
Néhány éve vettem csokoládé szóló palántát. Nagyon szépen fejlődik, sok illatos virágja van most is, de termést nem hoz. Akkoriban az eladótól megkérdeztem két laki e, azt a választ kaptam, hogy nem kell mellé hím virágú.Lehet e Önöknél kapni, mikor ajánlatos elültetni, milyen messze a nő virágútól és milyen áron.Válaszukat e-mail címemre szíveskedjenek küldeni és előre is köszönöm Kitleiné Debrecen.