szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csombord – a borspótló afrodiziákum

Topor Erika, 2013. nov. 11.


A csombord már az ókorban kivívta magának a dicsőséget: erős illata, borsos csípőssége és élettani hatása máig közkedveltté teszi.

Csombord – a borspótló afrodiziákum

Dél-Európa és Nyugat-Ázsia számtalan részén termesztik ezt a lágyszárú fűszernövényt. Mediterrán származása ellenére jól alkalmazkodott a mi klímánkhoz is, így kivadulva is sokfelé találkozhatunk vele.

Tudtad miről kapta latin nevét?

A csombord tudományos elnevezése: Satureja hortensis. A Satureja szó a latin satyr szóból származik. Az ókortól kezdve afrodiziákumként használták, oka a fűszeresen csípős íze. Magyar elnevezése is innen ered: borsikafű, borsfű.

A csombord egyéves, lágyszárú fűszernövény. Gyökere dúsan elágazik a talajfelszín közelébe. Hajtásai a talajfelszín közelében fásodók, a virágzáshoz közeledve fokozatosan bebarnulnak. Lándzsás levelei keresztben átellenesek, sötétzöldek, tapintásra aprón szőrözöttek.

Közepesen melegigényes, de a magok csírázásához legalább a tartós 10-12 °C-ra van szükség. Az optimális hőmérséklet még magasabb: 20°C körüli. Virágzáskor a hőmérséklet emelésére van szükség, 25 °C az ideális. A többi fűszernövényhez képest „igénytelenebb”. A bazsalikomhoz képest a kevesebb vízzel is jól érzi magát, ezért az Alföldön is termeszthető. Az illóolajok megfelelő felhalmozódásához sok fényre van szüksége. A szélsőséges talajtípusok kivételével talajra nézve igénytelen, igen sokfelé termeszthető. Az egyedüli fontos szempont, hogy olyan talajt válasszunk számára, mely könnyen melegedik, jó vízáteresztő. Szerves trágyázást nem igényel, házikertben akár a sziklakertbe is ültethetjük.

Helyrevetéssel vagy palántázással szaporítható. A kálium és foszforműtrágyát még ősszel jutassuk ki, ha termesztésre adjuk fejünket. Kártevőkre és kórokozókra nem kell számítani. Betakarítás ideje a virágzás kezdetét jelenti. Az első elágazások felett vágjuk le a hajtásokat, majd fejjel lefelé felakasztva szárítsuk meg. Ha megszáradt, a leveleket lemorzsolhatjuk.

Igen erős illata miatt a bors helyettesítésére használjuk. Előnye, hogy csípős, kellemes aromaanyagokkal teli. Ha túl sokat használunk belőle, akkor a keserű íz is előjön. További előnye, hogy bab és más hüvelyesek mellett használva csökken azok puffasztó hatása. Illóolajtartalma 2%, gyógyászatban régóta használt görcsoldó, étvágygerjesztő. Frissítő fürdő is készíthető belőle.

Kapcsolódó cikk:

A cukorbetegek öröme: az örménygyökér
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!