szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csucsorral a hormonzavar ellen

Sulyok Józsefné, 2013. okt. 22.


Az új-zélandi és ausztráliai bevándorló orvosi csucsor, őshazájában évelő, nálunk viszont egyévesként termesztett fajta, amely igen meleg és tápanyagigényes. Kényes fajta, amellyel érdemes foglalatoskodni, mert számos betegség enyhítésében segít.

Csucsorral a hormonzavar ellen

A Solanum laciniatum nagyra növő évelő bokor, nálunk és más mérsékelt égövi országokban 1-2 m magasra nő, dús lombozatú, bokorszerű növény, ami a fagypont alatti hőmérsékletet nem bírja, így kifagy.

Gyökere karószerű vastag, fokozatosan vékonyodik, számos ceruza vastagságú oldalgyökér ágazik el. Szára felálló 1,5-2 m magas, amely többnyire hármasan ismétlődve elágazik.

Szára vastag, üreges, hengeres, lédús, sötétzöld, olykor lila színű. Levelei 15-30 cm hosszúak, sötétzöld, kopaszok. A virágok az elágazásnál jelennek meg. Az első elágazásnál kevesebb, később több virág is található, folyton virágzó növény.

Virágainak színe élénk lila, termése hosszúkás tojás alakú bogyó. A bogyó éretlenül zöld, éretten narancssárga színű, sima fényesek. A teljesen kifejlődött termések kocsánnyal szedve 10-15 nap alatt utóérnek és belőlük szaporításra alkalmas mag nyerhető. Magyarországon szabadban az első és a második elágazáson fejlődött termések érnek be. Vetőmagnyerésre az utóérlelt zöld bogyók is alkalmasak. A narancssárga színűre érett bogyókban csírázást gátló anyagok halmozódnak fel, ezért a magnyerést már a bogyók sárgulásának a kezdetén el kell végezni.

A növény leveles szárát, a hajtásvégeit, a bogyókkal együtt gyűjtik, július végétől szeptember végéig. Az első vágás után a kis hajtások gyorsabb fejlődésnek indulnak, 4-5 hét eltelte után a vágás megismétlődhet, de akár háromszor, négyszer is vágható. Az utolsó vágáskor a növényről az összes leveleket, hajtásokat leszedik.

A bogyók tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot, ezért azokat a leveles szárral együtt gyűjtik. A bogyók külön gyűjtésével csak magnyerés céljából foglalkoznak. A szárítást műszárítóban rövid idő alatt el kell végezni. A gyors szárítás fontos, mert világoszöld színe és hatóanyaga csak így őrizhető meg. A végtermék jól szárítva élénkzöld színű, illata frissen szénára emlékeztet, szárazon enyhén kesernyés és glikozidokat, szolamargint, szolaszonint tartalmaz.

Több súlyos megbetegedés, így az ízületi és reumás problémák enyhítésére alkalmazzák és hormonzavar által kiváltott tüneteket is befolyásolja.

Kapcsolódó cikk:

Így bánjunk a hagymával! Nincs sírás!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!