szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csúnya hernyó-gyönyörű lepke 2.

Szépzöld, 2014. júl. 10.


Őszintén megvallva, sokunk számára a hernyók nem valami kedves kis élőlények. Általában viszolygunk tőle, a hideg kiráz, amikor meglátunk egyet. De tudjuk egyáltalán mi is az a hernyó?

Csúnya hernyó-gyönyörű lepke 2.

A hernyók táplálékukat nem vakon keresgélik, a nőstény lepke petéit eleve a tápnövényre rakja.

A peték elhelyezése lehet egyedi, vagy csoportos. A nőstény lepke figyel arra, hogy a petéket a növénynek mindig olyan részére rakja, amely rejtett, nem szembetűnő, hogy elkerülje a ragadozók figyelmét. Általában a levelek fonákára, vagy a szárnak olyan részére, amit közvetlen napsugár nem ér.

Az egyedi petézés során a petét lerakó nőstény gondoskodik arról, hogy kikelő lárvák egymástól kellő távolságra kerüljenek, s elegendő táplálékhoz jussanak. A csoportos peterakás folyamán az azonos korú hernyók kolóniát alkotnak, egyszerre fejlődnek, s nagyjából azonos időben is bábozódnak.

Bizonyos szövőlepkék nagyszámú petét raknak. A belőlük kikelő hernyócsapat különleges védelmi rendszert fejlesztett ki. Kikelést követően a legtöbb hernyó első tápláléka a peteburok, melyből éppen kibújt, majd levelek, friss hajtások után néznek. A nagyszámú hernyópopuláció a fák ágait összeszőve sátrat épít magának.

Ezzel a selyemházikóval a hernyók védik magukat a betolakodókkal szemben, ugyanakkor a hideg éjszakákon, a hűvös reggeleken a sátorban a hőmérséklet magasabb, mint a külső környezet, a reggeli napsugarak pedig gyorsan felmelegítik a sátorban lévő hernyókat.

A legtöbb hernyó növényevő, sok csupán egyetlen növényfajt fogyaszt, mint például a puszpáng ilonca. Más fajok nem válogatósak, s amit elérnek, azt megrágják, mindenevők.

Kártételüket nem csupán a növényeken tapasztalhatjuk, ruháinkat a ruhamoly, élelmiszerekben, takarmányokban más molyok lárvái tesznek kárt.

A hernyók között ragadozók is vannak, melyek főleg levél- és pajzstetveket, illetve más apró rovarokat fogyasztanak.

A nálunk is élő hangyaboglárka lepkék hernyói egész elképesztő módon fejlődnek.

A nőstény lepke a hernyó tápnövényére, tárnics, vagy kakukkfű fajokra rakja petéit. A hernyó eleinte ezeket fogyasztja, bár alig gyarapodik, s szinte egyáltalán nem növekszik. Második vedlést követően a hernyó leesik a növényről, s várja, hogy az adott helyen honos bütykös hangyafaj egyede rátaláljon. A hangyák beviszik a hernyót a bolyba, nem bántják, sőt saját lárváikkal etetik, s itt fejlődik tovább.

A hernyó védelmét az általa kiválasztott kémiai anyagok (Feromonok) biztosítják, ezért a hangyák nem tekintik tápláléknak, vagy betolakodónak. A fejlődés hosszú, majdnem kilenc hónap. A bábból előbúvó boglárka lepkének már nincs kémiai védettsége, ezért kikelést követően a bolyból mielőbb ki kell jutnia.

Ilyen és ezekhez hasonló rovarok vesznek minket körbe, melyek érdekessé teszik számunkra a növény- és állatvilág meismerését. Aki viszont nem szeretne ezekkel a hernyókkal találkozni az keresse a Kertdoktort!

Írta: Gál Viktor

Kapcsolódó cikk: Csúnya hernyó-gyönyörű lepke!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia