szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Cukor, az újkori ősellenség

Sulyok Józsefné, 2014. máj. 19.


A háztartási cukor talán valamennyi élelmiszer közül a legelterjedtebb.  Viszonylag olcsó édesítőszer, de az emberi anyagcsere szempontjából számos kedvezőtlen tulajdonsága van. Vajon tényleg annyira káros?

Cukor, az újkori ősellenség

A mézhez képest a cukor viszonylag rövid múltra tekint vissza, de mégiscsak 6000 évre. A cukornádat ebben az időben már ismerték Kelet-Ázsiában. Az indiaiak már i.sz. 300-ban ki tudták préselni a levet a cukornáddarabkákból. A lé főzése során a víz elpárolgott, és édes szirup maradt vissza. Nagyjából 300 évvel később Perzsiában kezdtek szilárd cukrot elő állítani. Többszöri főzés, préselés és kristályosítás után nyerték a melléktermékektől mentes cukrot. A keresztes lovagok a keresztes háborúk során ismerték meg azt az anyagot, amely hasonlított a sóra, és ezért édes sónak nevezték. A keleti elnevezés, a „zucra” mai napig fennmaradt a cukor szóban.

A Kelettel folytatott kereskedelem útján került a cukor Európába. Eleinte, egészen a 18. századig barna nyerstermékként szállították. Ebből az alapanyagból a finomítókban fehér cukrot állítottak elő, amely értékes dobozokba zárva sokéig csak a gazdagok luxuscikke maradt.
 A cukorgyártás a kizárólag trópusi és szubtrópusi éghajlaton termő cukornádtól függött. Andreas Sigismund Marggraf volt az első, akinek 1747-ben sikerült répafélékben találni cukrot. Az első répacukorgyárat Franz Carl Archard épített Sziléziában. Ekkor szűnt meg a cukornád egyeduralma. A cukor megkezdte világhódító útját.

A finomítás után a nyers cukor szinte 100%-ban szacharóz, amely kettős cukor, akárcsak a malátacukor és a tejcukor. A kettős cukrot először egyszerű cukorrá kell lebontani, hogy az emberi szervezet számára feldolgozható legyen. Izolált cukrok a természetben általában nem fordulnak elő, ezért az ilyenek próbára teszik az emberi szervezetet.

Méz fogyasztásakor nemcsak édesítés történik, hanem nyomelemek, enzimek és ásványi anyagok kerülnek a szervezetbe, amelyek mind az emésztést segítik. Izolált anyagok fogyasztása során előfordulhat, hogy a szervezet egyensúlya megbomlik. A cukor ráadásul kiváló tápanyag a gombák és a baktériumok fejlődéséhez. Nem csoda, ha a cukorfogyasztás következtében fogszuvasodás lép fel.

A finomított cukor előnyei csakis az ipari felhasználásban gyökereznek. Élelmiszerek és italok gyártásakor a cukrot elsősorban ízesítésre használják, a hevítés során ugyanis elvesznek az íz-anyagok. Az is előfordulhat, hogy olyan gyümölcsöket dolgoznak fel, amelyek még nem kellően érettek, vagyis még nincs jó ízük. Zselék és lekvárok esetében a cukor gondoskodik arról, hogy a szín megmaradjon, javítja a termék állagát és szerkezetét is. Ebben az esetben alkalmazása előnyös, és a napi fogyasztás nem ér el nagy mennyiséget.
A cukor döntő többségét édességek, tartós sütemények és üdítőitalok gyártásához használják fel.

Sokan édesszájúak vagyunk, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy finomított cukrot veszünk magunkhoz. A nassolásnak nem az a szerepe, hogy beteggé tegyen, hanem az, hogy testi és szellemi közérzetünket javítsa. Ehhez valóban hozzájárulhat az édesítés, hiszen egy kínai közmondás azt tartja: „Ha fárasztó idők járnak, édesítsd meg a teádat”. Amennyiben lelkiismeretfurdalásai támadnának, mert szereti a cukrot, nyugodjon meg, már a pici gyerekek is vonzódnak a cukorhoz, mert nemcsak az anyatej édes, hanem a magzatvíz is. Ezzel magyarázható, hogy a szokottnál nagyobb mennyiségű édességet veszünk magunkhoz kritikus élethelyzetekben és ünnepnapokon egyaránt.

Kapcsolódó cikk:

Azt hiszed ismered?! – Napraforgómag másképp
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!