szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Dália, az ősz királynője

Sulyok Józsefné, 2012. okt. 16.


Írtunk már a dáliáról, A dalia dália c. cikkben, de most egy kicsit más megvilágításban. A júliustól októberig virágzó, fajta gazdag gumós növény pótolhatatlan dísze az ágyásnak. Az új, fantázia gazdag összeállítások ismét meghódítják a kertészek szívét.

Dália, az ősz királynője

Származási helyén Mexikóban már az azték szentélyeket is díszítette. A pompás gumós növény a 18. század végén került Európába, igaz, először csak a növénygyűjteményekben és a paloták kertjében volt fellelhető. Később aztán egyre népszerűbbé vált a városi, illetve a vidéki kertekben is. Idővel némileg csitult a felhajtás a mexikói szépség körül egyrészt, mert kissé ódivatúnak bélyegezték, másrészt, mert némelyik kerttulajdonos túlságosan fárasztónak találta, hogy a gumókat minden évben fel kellett szedni, majd újra elültetni. Most azonban a dália karrierje ismét fellendülőben van.


A kitartó virágzó megújult növénykombinációkban visz friss lendületet az ágyásba. Így a dália többé már nem csak pompás virágzók – például pillangóvirág, lángvirág vagy a rézvirág mellett állhat. Bár ezek továbbra is szívesen látott szomszédok, egyre inkább átveszik a helyüket a finomabb nüanszok. Kiválóan alkalmasak erre a célra a filigrán kalászokkal rendelkező díszfüvek, mint például a dárdás nádtippan, a kékperje vagy az árvalányhaj. Magas, késő nyári, kisvirágú partner lehet a díszgyertya és az ernyős verbéna, melyeket remekül kiegészítenek az olyan finoman tagolt fűszernövények, mint a kömény és a kapor.


Nagyon különlegesek az olyan összeállítások is, amelyekben a dália virágszínei szépen harmonizálnak a hasonló árnyalatú levelekkel, vagy pedig éppen ellenkezőleg, feltűnően kontrasztosan emelkednek ki közülük. Néhány éve főként az erős vagy a sötétpiros tónusok palettája kínál egyre több levéldísznövényt, amelyek kísérletezésre csábítanak. Egy kis merészséggel tehát mi magunk is hozzájárulhatunk a dália visszatéréséhez.


A kétféle piros árnyalat és a teljesen különböző virágformák izgalmas kombinációt eredményeznek, pl. a labdadália és a sáfrányfű.

 

A kompakt Gallery dáliák tarka keverékét színes lombbal egészíti ki a sárga szurokfű és a sötét levelű füzéres poloskavész.

 

Hasonló színárnyalatú virágokkal magasodik a ’Sam Hopkins’ dália és a piros kerti laboda az alacsony cserszömörce sötét lombja fölé.

 

Egzotikus duót alkot a kis egyszerű virágú dália és a piros levelű Canna. A díszfű kalászaival könnyed akcentusokat illeszt közéjük.

 

Az egyszerű léckerítésen teljes szépségükben tündökölnek a Duplex dália gyakran kissé szabálytalanul nyíló virágai. Hosszú életű kísérői a lángvirág és az izsópfű.

 

A labda dáliák hosszú száron ülő, tökéletes formájú virágjukkal az ágyás és vázasztárok közé tartoznak. Megfelelő növénypartnerek: laza, sárgászöld virágernyővel a kapor, könnyedséget visz az ágyásba. Nyáron az oroszlánszáj megvásárolható virágzó növényként, harmonizáló piros árnyalatban. Ugyanez érvényes a fehér pillangóvirág esetében is, amely közvetítőszerepet tölt be a színpompás ágyásszomszédok között.

 

A galléros dáliák megduplázott sziromlevél-koszorújuknak köszönhetően gyakran kétszínűek. Egy piros-fehér kombinációhoz a következő szomszédok jöhetnek szóba: az ezüstös tollborzfű világos, bolyhos kalászokat hord, vastagságuk eléri az 5 cm-t. Nem fagytűrő, de hűvös üvegházban átteleltethető. Az egyéves paprikavirág többnyire élénkpiros színben kapható. Ellenben az ’Envy’ rézvirág zöldes krém-fehér színével szerényen a háttérben marad. 

 

Kapcsolódó cikk:

A dália

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!