Dekódoltuk a borászok nyelvét! 2.
Topor Erika, 2012. nov. 26.
Avagy a Borászati szakkifejezések ABC-je 5.
A borászok nyelvét kevesen értik, ezért nem árt, ha mi is megtanulunk egy-két hasznos kifejezést, alapfogalmat. A következő epizód a F-G betűvel kezdődő szavakkal fűszerezve. Mindenkinek, akit érdekel, hogy mi van a palackra írva.

Fagyasztott bor: Fagyasztással töményített bor, víztartalma fagyasztáskor jéggé alakul, amely eltávolítása után a bor alkoholban gazdagabb lesz.
Fagyott íz: A megfagyott, majd felengedett szőlőből készült bor kellemetlen íze.
Fajélesztő: Színtenyésztett borélesztő.
Fáradt bor: Szénsavtartalmát vesztett, jellegtelen bor.
Farkasalma íz: A farkasalma illatára emlékeztető kellemes íz. Többek között a Merlot, és a Cabernet fajtáknak is a farkasalmára hasonlító íze van.
Faszesz: Metil-alkohol, a pektinanyagok enzimes bontásakor keletkezik.
Fátyolos: Nem tiszta bor.
Fehértörés: Az oxidálódott vas és a foszforsav vegyületének csapadéka által okozott borzavarodás.
Fejabroncs: A hordó két végén található abroncs.
Fejtés: A tiszta bor leszínelése az üledékről.
Feketetörés: Az oxidálódott vas- és a cserzőanyagok vegyületének csapadéka által okozott zavarodás.
Félédes: Édeskés bor.
Felfordult bor: Megtörött bor.
Félszáraz: Kevés cukrot is tartalmazó bor.
Fermentáció: Jelentése erjedés.
Fertály: Negyedakónyi bor.
Festőbor: Más borok megfestésére is alkalmas bor.
Filoxéra: (Viteus vitifolii) Szőlőgyökértetű. Az európai szőlők gyökerén kóros sejtburjánzást okoz. A múlt században nagy pusztítást végzett Európa szőlőültetvényeiben, így hazánkban is.
Finomszesz: Kb. 96 m/m% alkoholt tartalmazó szesz.
Flanzy-eljárás: Vörösbor-készítési módszer.
Fojtott must: Kén-dioxid hozzáadásával tartósított must.
Fokolás: A must sűrűségének mérése areo méterrel.
Fordítás: Törkölyre öntött borból készült bor.
Főtt íz: A hőkezelés során túlhevített bor kellemetlen íze.
Friss bor: Kellemes, üde, fiatal, bor.
Fröccs: Bor és szódavíz keveréke
Fruktóz: Gyümölcscukor.
Funtfa: Dongafa készítésére szánt fahasábok.
Fű íz: Az éretlen szőlőből készült bor íze.
Fűszerezett bor: Készített csemegebor, amelynek alkoholtartalma legalább 15,0, legföljebb 23 térfogatszázalék. A bor ízesítéséhez növényi fűszereket használnak.
Gáttor: A pince boltozott előtere.
Gallon: Angolszász űrmérték. Az angol gallon 4,56 liter, az amerikai gallon 3,785 liter.
Galloz: A musthoz vizet, és cukrot adva csökkenti a savkoncentrációt, a cukor hozzáadásával növeli a must cukortartalmát, ezáltal kialakítja a must kívánatos összetételét.
Gantár: ászokfa.
Gipszezés: Amikor gipszport adnak hozzá a zúzott szőlőhöz, annak érdekében, hogy a bor savasságét megnöveljék, vagy a vörösborok színét javítsák.
Glicerin: Háromértékű alkohol. Főleg a cukor erjedésekor keletkezik. Növeli a bor sűrűségét.
Glicerinerjedés: Borbetegség, (megfordulás) kénezéssel kezelhető.
Glükóz: Szőlőcukor.
Gömbölyű bor: Harmonikus összetételű, testes bor.
Gönci hordó: Tokaji hordótípus, kb. 186 liter. Nevét Gönc községről kapta.
Gyantás bor: Görögországban, Attikában a fehérborokat általában gyantával ízesítik. A gyantával ízesített bort retsinának nevezik.
Gyógybor: Borból készült gyógyító erősítő ital.
Gyümölcsbor: Gyümölcsből, és nem szőlőből készült borszerű ital.
Kapcsolódó cikk:
Dekódoltuk a borászok nyelvét!
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22