szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Dekoráljunk kaviccsal és murvával

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 15.


Sétánk során egyre többször találkozunk olyan kerttel, ahol a nagy kavics és murva felületek dominálnak, és csak elszórtan van benne zöld növényzet. 

Dekoráljunk kaviccsal és murvával

Lehetőleg könnyen gondozható kert utáni vágy sokakat ösztönöz arra, hogy ezt a trendet kövessék. Azonban látvány szempontjából nem mindig meggyőző, a gyom és a falevelek, elleni küzdelem szintén bosszantó tud lenni.

A modern lakáshoz jól illik a nyugalmas kialakítás, ahol csodásan érvényesülnek a gyönyörű szoliter növények. Alternatívaként lehet használni több növényelemet is, pl. formára nyírt gömböket sorban, vagy kicsi csoportokban elrendezve. Viszont ezek kissé elveszetnek hatnak, ha egyesével és rendszertelenül szétszórva vannak a kavicsfelületen.

Régi épületek is alkalmasak egy ilyen kerthez, amennyiben a kő színe összhangban van a homlokzattal. Minél öregebb az épület, annál fontosabb a kialakítás természetes jellege ahhoz, hogy az összkép harmonikus legyen. Ezt egyfelől különböző kőméretekkel lehet elérni. A másik fontos dolog, hogy laza növekedésű növényeket, pl. alacsony párnás évelőket, bokros félcserjéket vagy magas díszfüveket válasszunk. A növényeket inkább csoportosan, nem pedig egyenként, elszórtan ültessük el.

A környezet nagyban meghatározza, hogy szögletes vagy gömbölyű köveket használjunk. Különféle színárnyalataival és csíkozással a kavics nagy felületen is élettelennek hat. A kőzúzaléknál és a murvánál nagyobb a színválaszték. Azonban a kettőt jobb, ha nem vegyítjük egymással. Legjobb a természetet tekinteni mintaképnek.

A kavicstakaró szép és praktikus lehet, ha szakszerűen tervezzük meg, kivitelezzük, és megfelelően gondozzuk. Fontos elválasztó réteg a gyomfólia. Először gyomtalanítsuk a felületet, simítsuk el, majd takarjuk egy robusztus, UV-biztos, vízáteresztő gyomfóliával. A széleknél hagyjunk egy kevés átfedést. Ezt követően a geotextilt a kívánt helyen késsel kereszt alakban hasítsuk be, majd ültessük el a növényeket és végül elterítjük a kavicsot.

A másik lehetőség az, hogy a teljes felületet feltöltsük kaviccsal, majd ezután a növényeknek szánt részekről félreseperjük a kavicsot, és elültetjük a növényeket. A geotextilt fém tüskékkel rögzítjük, hogy ne csússzon el.

Ahhoz, hogy a kövek ne mozduljanak el, vagy, hogy a különböző színek és a szemcseméretek ne vegyüljenek össze, fontos az elhatárolás, különösen ekkor, ha a kavicságy közvetlenül a gyep, vagy egy szokványos ágyás mellett van. A betonba ágyazott burkolatkősáv tartós szegélyt alkot. Kevésbé feltűnő a fémsín. Erre azonban nem szabad rálépni, mivel könnyen elgörbülhet. Rézsű esetén fontos, hogy a gyep vagy az út mellett az elválasztó szegély legyen valamivel magasabb, mint a köves feltöltés, hogy ne csúszhasson le.

A túl meredek rézsűt jobb több vízszintes szintre felosztani, pl. alacsony kőfalakkal vagy betonlapokkal. Ráadásul a teraszosításnak köszönhetően a nagy felület élettelibbnek hat.

A felület tisztán tartása komoly kihívást jelent. A leveleket és más növénymaradványokat gereblyével vagy lombseprűvel rendszeresen el kell távolítani. Ha ősszel hálót feszítünk ki a kavicsfelület fölé, megkönnyíthetjük a munkánkat.

A kövek mohásodásának megelőzésére legjobb a napos fekvés. Amennyiben mégis kialakul a bevonat, jó segítség lehet a védőráccsal ellátott speciális felülettisztító.

Kapcsolódó cikk: 8 bosszantó mini alien
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia