szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Dicséret 2.

Sulyok József, 2008. szept. 17.


Előzménye: Dicséret 1.
1972-ben a veszprémi Tanácsakadémián az utolsó évet tapostam, amikor vizsgaidőszakban meglátogatott bennünket, a három szabolcsit, Dr. Fábián Lajos a Megyei Tanács Vb. Titkára.
 

Az ilyen magas beosztású vendég a kollégiumban ritka volt, mint a fehér holló. Össze is szaladt minden diáktársam beszélgetésünkre. Én, a fiatal 24 éves „szakember” kisebb szakmai vitába keveredtem Lajos bácsival, aki ezt bölcs mosollyal konstatálta.
Amikor elköszönt, az idősebb, tapasztaltabb osztálytársak nekem estek.
- Kellett neked vitába szállni egy ilyen országos szaktekintéllyel, vezetővel. Jobb lesz, ha itt maradsz a Dunántúlon, mert ezek után neked fű nem terem Szabolcsban, nemhogy vezető beosztás! – mondták.

 

Nem vettem a szívemre, el is felejtettem az ügyet, amikor kerestek a nyíregyházi Járási Hivataltól, hogy szeretnének velem találkozni. Amikor megtörtént az ismerkedés, Dr. Gombás Sándor a hivatal elnöke jelezte, hogy a közel 7500 lelkes Ibrányba keresnek vb. titkárt és Dr. Fábián Lajos hívta fel a figyelmét, hogy van Veszprémben a Tanácsakadémián egy végzős vásárosnaményi fiatalember, jó vitakészsége, jó szakmai meglátásai vannak. Bátran ajánlja, jó tanácsi vezető válhat belőle.

Dr. Gombás András azt is elmondta, hogy Ibrányt nagyközséggé szeretnék fejleszteni térségi szerepkörrel. Tetszett a feladat, de mert azelőtt soha sem jártam a településen, feleségemmel a helyszíni szemle után döntöttük el, ha a tanácsi testület is úgy akarja, elvállalom a vb. titkárságot.
A tanács Kiss István tanácselnök vezetésével ült össze. Abban az időben a testület létszáma 50 fő körül volt, s mivel nyilvános volt az ülés, sok intézményvezető, társadalmi, gazdasági vezető is eljött. A járási, megyei vezetők apait, anyait beleadva indokolták, hogy miért lesz jó a településnek, ha engem - a fiatal szakembert - neveznek ki vb. titkárnak.

Ezek után Kiss István tanácselnök megkérdezte kinek van kérdése, hozzászólása. Mivel nem ismertek, nem volt jelentkező. A kínos csendben mégis szólásra jelentkezett Oláh Géza tanácstag, önkéntes tűzoltó parancsnok, hatósági húsbolt vezető, és azt mondta:
- Nem ismerjük Sulyok Józsefet, de reméljük minden úgy lesz, ahogy a járási, megyei vezetők mondják. Segít nagyközséget csinálni a falunkból és fiatalsága ellenére jó vezető válik belőle. Van nálunk egy közmondás, „hét tél, hét nyár megválasztja.” Javaslom, válasszuk meg, majd kiderül.
Ezek után a Tanács egyhangúan megszavazta kinevezésemet.

 

Teltek az évek. Ibrány nagyközség lett, szép eredmény volt ez abban az időben. Majd egy velem egykorú tanácselnöke is lett - Berencsi Béla személyében - a településnek. Sok siker és kudarcélményen át elindítottuk Ibrányt a fejlődés útján.

Jó viszonyba kerültem az emberekkel és élveztem a munkámat is. Egyik tanácsülésen, napirend előtt Oláh Géza tanácstag váratlanul szót kért és azt mondta:
- Csak annyit szeretnék mondani, megállapítani, hogy Sulyok József tanácstitkárunkat hét tél, hét nyár megválasztotta! – majd leült.

Ekkor döbbentem rá sokadmagammal, hogy milyen gyorsan röppent el hét év kinevezésem óta. A pillanatnyi csönd után kitört a teremben a taps és én meghatódottságomban nem tudtam megszólalni…
Folytatása: Dicséret 3.

 

Kapcsolódó rovatok:

Hobbi,

Kertészkedés,


Kapcsolódó cikk:

Hattyú, a lelőtt kutya
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia