szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Dicséret 4.

Sulyok József, 2008. nov. 18.


Előzmény: Dicséret 3.

Az 1990-es évek elején a tiszalöki Hódiköt üzemet izraeli cég vette meg. Tiszalök és a környék települései örömmel fogadták a hírt és a lakosság foglalkoztatása területén nagy reményeket tápláltak.

De hamar kiderült, hogy nincs elég, képzett munkaerő - főleg varrónő - ezért az izraeli cégvezető telefonon jelezte, hogy szeretne velem találkozni és kérni, hogy a Tiszavasvári önkormányzat segítsen munkaerőt toborozni.

Megtudták, hogy a mi szakmunkásképző intézetünkben évek óta képezünk varrónőket. Annak rendje, s módja szerint az előre egyeztetett időpontban megérkezett a tárgyalásra az izraeli úr és az Alkaloidából jól ismert Varga Jánosné, Piroska néni angol tolmácsként.
Én az igazgató kérésére elmondtam, hogy a városban sok képzett, varrónő van, de a könnyűiparban lévő igen alacsony bér, a feszített munkatempó, a több műszak, túlóra miatt inkább más területen helyezkednek el. Ha az új cégvezetés magasabb bért tudna adni, többen mennének hozzájuk dolgozni.
A hosszú vezetői múltamból fakadóan voltak könnyű, nehéz, kockázatos tárgyalásaim. Sokféle típusú, mentalítású emberrel találkoztam, de ilyennel, mint az izraeli igazgató, még nem.

A tárgyalás alatt akár ő beszélt, akár én vagy fordított a tolmács, le nem vette rólam a szemét. Mereven nézett, szeme sem rezdült. Egyre kínosabban éreztem magam. Nem tudtam, hogy mi lehet az oka, furcsa nézésének.


Borzos a hajam? Megsimogattam.
Arcomra ragadt valami? Kezem végighúztam rajta.
Nem jól áll a nyakkendőm? Megigazítottam.
Leettem volna az ingem? Diszkréten végignéztem magamon.
Majd nehezebb gondolatok kezdtek cikázni az agyamban.
Csak nem a fiúkat szereti, és tetszem neki?! Hát nem egy az ízlésünk!
Netalán hipnotizálni akar merev nézésével? Mert akkor sem nézett másra, amikor Ő beszélt.

 

Én viszont mindenhová néztem, hogy kerüljem a szemkontaktust. Elég magabiztos, nem túl könnyen zavarba hozható ember hírében álltam, de ekkor alig hittem, hogy vége legyen a találkozásnak.
Ez a fél óra borzasztóan hosszúnak tűnt. Amikor felálltak, s mielőtt elköszöntek volna, az igazgató úr Piroska néninek még mondott angolul valamit, s közben rám-rám nézett. Sejtettem, hogy rólam beszélnek. Majd kérdezte, hogy hol van a toalett.

Míg ő odament, Piroska néni a folyosón visszalépett hozzám, és azt mondta:
- Legyen jó napja, hétvégéje Polgármester Úr! Elárulom, hogy mit mondott nekem magáról az izraeli igazgató. Azt mondta, hogy maga jó ember, empatikus készség és segítőkészség szorult magába. Az a véleménye, hogy szeretni tud, de gyűlölni nem.

- Honnan gondolja rólam ezt fél órás találkozás után? – kérdeztem Piroska nénit. – Onnan, hogy az izraeli Úr fiziognómiát tanult évekig. Az arcvonásaiból, szem, orr, fog, fül formájából és az arcmimikájából állapítja meg az ember jellemét. Olyan ez, mint a tenyérjóslás, csak arc alapján. Végig figyelte magát a tárgyalás alatt, és nagyon pozitív kép alakult ki benne magáról. – válaszolta, majd elköszönt tőlem. Ezek után kissé megkönnyebbültem.
Találgatásaim szerencsére nem jöttek be. Az igazság az, hogy nem igen hiszek semmilyen jóslásban, az ilyenfajta jellemábrázoláson is tamáskodom. De egy dolog elgondolkodtatott megállapításában.
35 éves vezetői pályafutásom alatt három embert gonoszságai miatt gyűlölni szerettem volna. Szinte dresszíroztam magam, hogy gyűlöljem őket. Nem ment, nem sikerült. Mind a három személy iránt csak mélységes, szomorú sajnálatig jutottam.
Az izraeli úr - remélem nemcsak ebben a jellemvonásomban - igazat mondott. Gyűlölni sohasem tudtam senkit.

 

Kapcsolódó rovatok:
Hobbi,
Egy kis líra,

Gyermekversek

 

Kapcsolódó cikk:
A ló szeretete
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia