szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Díszburkolj a falak szépségéért!

Scheftsik Tamás, 2013. szept. 12.


Sokan érzik úgy, hogy a lakásuk fala valahogy nem a legszebb, ilyenkor több lehetőség is nyitva áll előttünk: az egyik legkedveltebb, ha átfestjük az adott felületet, ahhoz azonban idő kell, és persze kézügyesség. Ha szakembert hívunk, akkor a dolog gyorsabb, de még ekkor is azt érezhetjük, hogy valami nem stimmel. A mintákat és a falra festett képeket nem mindenki kedveli, így ez lehet, hogy nem a legjobb megoldás. Nos, ilyenkor jön a képbe a jól bevált díszburkolat.

Díszburkolj a falak szépségéért!

Kőből

A legelterjedtebb talán az a megoldás, amikor különböző, szépen megmunkált, vagy csak kinézetében tetszetős kövekkel dolgozunk. Csodaszépen mutat, ha egy falat használt, de tisztított és újrafelhasznált téglákkal díszítünk. Nem kell lerombolni és újraépíteni az adott felületet, hiszen azt is meg lehet oldani, hogy a kiválasztott téglákat vékonyra szelik, és felragasztják a falra. Ehhez persze teherbíró felület kell, de azért olyan akad, minden háztartásban. Ugyanezzel az eljárással kerülhetnek fel a kőlapok is. ezeket a szépségeket nem vágják egységesre, nincsenek kiegyenesítve a széleik, és gyakorlatilag igazából nincs is meghatározható formájuk. A lényegük éppen ez: úgy adnak egy nagyon kellemes struktúrát a falon, hogy igazából nincs bennük katonás rend, ettől pedig természet közelivé válik a tér.

Ezt a hatást hangsúlyozza az is, hogy a felületük kezeletlen, érdes. Bár nem éppen olcsó megoldás, de nagyon jó ötlet az is, ha kavicsokkal borítunk egy falat. Itt két lehetőségünk van: vagy nekiállunk, és a ragasztóanyagba – amit meglepően vastagon vittünk fel – szépen, egyesével belenyomkodjuk a kiválasztott darabokat, vagy választjuk a könnyebb, ám jelentősen drágább megoldást: előre elkészítettet veszünk. Ilyenkor egy hálós anyagra előre fel vannak erősítve a kavicsok, és azok egységes méretűre, négyzet alakúra vannak vágva. Így olyan, mintha csempét tennénk a falra, mégis szép, apró kavicsokkal lesz borítva a terület. Akinek még ez sem lenne elég, annak még ott van lehetőségképpen a kövekből készült műalkotások lehetősége. A faragott betétekkel még gyönyörűbbé tehető a fal, és kiemelhető egy – egy részlet. Egy inka motívum, vagy egy maja jelenet igazán egzotikus lehet, de persze ez már az ízlésünkre van bízva.

Fa

Díszburkolatot nem csak kőből lehet készíteni, bár ez a jellemző. A fa is nagyon mutatós, és igazán meleg hatása van, így ha nem szeretjük a követ, akkor sem kell a falakat fedetlenül hagyni. Az első, és talán legismertebb megoldás a lambéria. A gond csak az vele, hogy egy kissé jellegtelen, bár tény, hogy a fa magában is otthonossá teszi a teret. Ennél egy fokkal jobb eredményt érhetünk el, ha nem ragaszkodunk a lambériához, hanem a padlót visszük fel a falra. Mint a kavicsol esetében, ezt sem érdemes nagy felületeken használni, mert furán mutathat, de például a TV mögötti fal burkolásához tökéletes lehet. Aki szereti a régi dolgokat, az csodaszép falat hozhat létre régi gerendák segítségével. Ehhez csak annyi kell, hogy az eres, kissé meghasadt gerendákat vékonyabb szeletekre vágjuk, és már mehetnek is a falra egy kis ragasztó segítségével. Rusztikus, hangulatos, és nagyon elegáns, ráadásul még újra is hasznosítottunk.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia