szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Díszes ház kívülről is

Scheftsik Tamás, 2014. szept. 25.


A házat dekorálni nem csak belülről, hanem kívülről is lehet. Ebben az esetben azonban néhány részletet mindenképpen szem előtt kell tartani, ha szeretnénk, hogy a díszeink tartósak, és valóban szépek legyenek.

Díszes ház kívülről is

Maszkok, képek, tányérok

Senki nem mondta, hogy a különböző, falra szerelhető díszeket kizárólag a belső terekben lehet alkalmazni. Sőt, egyes darabok még szebbek is a külső részeken, mint a szobában. Az alapszabály, amikor a külső díszítésről gondoskodunk, hogy a vizet, és a napot is viselje a dísz. Hiszen hiába kerül esetleg az eresz alá, vagy nagyjából fedett helyre, akkor is ki van téve az elemek játékának, amit szem előtt kell tartani. Ennek megfelelően egy festmény nem jó választás, ám egy fa maszk, vagy éppen egy szép fém dísztárgy tökéletesen mutat.

Ha nem akarunk később szitkozódni a választásunk miatt, akkor mindenképpen érdemes a kiválasztott ékességet rögzíteni a falon. A szobában erre elég egy szög, amire lógatjuk, ám kint ez kevés lehet. Ha nincsen megfelelően rögzítve a tárgy, akkor szelesebb napokon a kaparászását fogjuk hallgatni a falon. Két oldalról szögek segítségével is rögzíthető, de egy kevés ragasztóval sem nyúlhatunk mellé.

Szélcsengők, lógó gyertyatartók

Természetesen szinte mindent használhatunk kint is, amit a szobában a plafonról le lehet lógatni. Ez alól csak a csillár kivétel, amiből kifejezetten kültéri verzióra lesz szükségünk. A szélcsengők és gyertyatartók azonban tökéletes külső díszek lehetnek. Ha nem szeretjük a csilingelést, akkor a szélcsengő esetében tömjük meg papírral az üreges részeket, és rögtön csendesebbek lesznek. A kihelyezésnél arra érdemes figyelni, hogy a nagyobb szél ne tudja a ház falához csapni a díszeket, mert ez sajnos könnyen töréshez vezethet. A rögzítésnél érdemes horgos csavarokat használni. Egyrészt, ha megunjuk a díszt, akkor könnyebb cserélni, másrészt pedig a kihelyezett tárgyak tisztítása is lényegesen egyszerűbb lesz úgy, ha le tudjuk őket akasztani.

Az ablakpárkány

A legtöbb ablak befelé nyílik, így a külső párkányok mindig szabadon vannak. Egy nagyon egyszerű, és sok helyen alkalmazott díszítési mód, ha cserepeket helyezünk ide, amikben szépen virítanak  különböző színes, illatos virágok. Ám nem ez az egyetlen lehetőségünk. A külső párkányon tökéletesen elférnek a kisebb – nagyobb kő vagy fém szobraink. Ha féltjük őket egy nagyobb zuhanástól, akkor némi gyurmaragasztóval rögzíthetjük az aljukat a párkányhoz. Ez a terület tökéletesen alkalmas arra is, hogy szép ásványokat, nyaralásokról származó köveket tegyünk ide dísz gyanánt. Ugyancsak tökéletes a csigák és kagylók számára, ám azt mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy ezek könnyűek, így a rögzítésük mindenképpen szükséges.

Festve

Bár viszonylag ritkán nyúlunk ehhez a módszerhez, de tény, hogy a külső házfal ugyan úgy mintázható, mint a belsők. Sajnos, ebben az esetben előfordulhat, hogy engedélyt kell kérnünk az átalakításra, hiszen ez komolyan befolyásolja a városképet. Ennek megfelelően egy panellakás, vagy egy társasház lakóinak erről a lehetőségről le kell mondaniuk. Ám a saját házzal rendelkező emberek legalább egy falat úgy alakíthatnak ki, ahogyan az nekik a leginkább tetszik.

Kapcsolódó cikk: Boros dugó újragondolva
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!