szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Díszes vs. Egyszerű? - Lenyűgöző hidak a kertben

Scheftsik Tamás, 2013. márc. 07.


Az igazán impozáns kerteknek mindig van egy központi része, ahol valami olyasmi található, ami lenyűgözi a szemlélőt. Ez bármi lehet, de talán az egyik legromantikusabb megoldás, ha egy hidat állítunk a buja zöld é s harsány, színes bokrok és díszfüvek közé.

Díszes vs. Egyszerű? - Lenyűgöző hidak a kertben

Csak víz fölé?

 

Igaz, amikor hidat említünk, akkor rendre egy olyan kép ugrik be az embereknek, amikor egy szép vas, vagy fa szerkezet valamilyen csordogáló vagy hömpölygő víz felett ível át. Pedig ez nem törvényszerű. Azoknak is kehet ilyen kiegészítőjük a kertjükben, akiknek történetesen nincs folyó a házuk mellett, vagy nem szándékoznak kerti tavat építeni. Ebben az esetben egy nagyobb sziklakert, esetleg egy díszfűágyás fölött is átívelhet a híd, attól függően, hogy mihez van kedvünk. Tény azonban, hogy ha igazán romantikus hangulatot szeretnénk teremteni, akkor bizony kelleni fog az a halastó, vagy kénytelenek leszünk olyan telket választani, ahol minimum egy kis erecske kígyózik a fű és a fák között.

 

Díszes vs. Egyszerű

 

Amikor egy hidat kiválasztunk, akkor szembesülünk csak vele, hogy hányféleképpen képesek ezt az egyszerű szerkezetet elkészíteni. Lehet egészen lapos, esetleg jobban ívelt, aminek már korlátot is adnak. Ha maga az átjáró nem hajlított formájú, akkor lehet függő is, de az is elképzelhető, hogy több darabból épül fel, ide-oda kanyarogva a víz felett. Természetesen a legolcsóbb, és talán a legegyszerűbb kerti hidak fából készülnek. Nem is nagyon van értelme más anyagot használni, mivel nem az a cél, hogy a teherbírásuk óriási legyen, sokkal inkább a látványosságukon van a hangsúly. Ha azonban szeretnénk, és a pénztárcánk is engedi, akkor építtethetjük kőből, de elkészíttethetjük kovácsoltvasból is. Ez utóbbi két esetben azonban azzal számoljunk, hogy mélyen kell a tárcánkba nyúlnunk.

 

Az, hogy mennyire díszes egy ilyen hidacska, csak azon múlik, hogy az ízlésünk mit diktál. De mielőtt elszaladnánk egy rokokósan túlzsúfolt, habos-babos, ívelt csodáért, gondoljuk végig a dolgot. A híd funkciója - amellett, hogy lehetővé teszi a közlekedést - alapvetően az lenne, hogy még jobban kiemeljen egy adott területet a kertben. Ha nagyon díszes darabot választunk, akkor örök dilemmában leszünk: hagyjuk növekedni a dísznövényeinket, amiket kifejezetten ezért telepítettünk, ezáltal elnyomva a híd szépségét, vagy vágjuk vissza azokat, hogy a cirádák az átjárón érvényesülhessenek.

 

A kevesebb néha több – alapon a díszeket inkább a híd két végére, és a közepére tervezzük, mert ezek a részletek valószínűleg akkor is látszani fognak, ha a buja növényzet erőteljesen növekedni kezd.

 

Tipp!

 

Ha a kertünk túl kicsi egy hídhoz, de nagyon szeretnénk egyet, akkor válasszuk ki az egyik kerítést, és alakítsuk át tömörré. Ezzel egyrészt kizárjuk a külvilágot, másrészt kapunk egy olyan sík felületet, ahova egy mesteremberrel egy csodaszép, a távolba tartó hidat festethetünk. Ha ez megvan, akkor csak az a dolgunk, hogy díszfüveket, és egyéb, jellemzően vízparti növényt ültessünk a környezetébe, és már készen is vagyunk.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia