Díszítsünk konyhakerttel! A zöldségek is gyönyörűek
Scheftsik Tamás, 2013. aug. 28.
Sokan szeretnének konyhakertet, ám a mikor meg kellene valósítani, akkor visszahőkölnek. A virágok, díszcserjék és rendezett ágyások közül ugyanis akármennyire is takaros, kilóg a konyhakert. Ezzel nincs mit kezdeni, hiszen a zöldségek funkciója nem a díszítés. Vagy mégis?

Hiszen ha egy kicsit keresgélünk, akkor nem csak hogy szépeket, de egyenesen olyanokat is találhatunk, melyek a kertünk központi díszei lehetnek!
Articsóka
Aki igazán szép zöldségeket szeretne a kertjébe, annak fel kell kötnie a nadrágját. Persze szinte minden növénynek van díszértéke, de azért nem ugyanaz egy karalábéé, és egy bimbózó rózsái. Olyan szépségeket felhajtani, amiket akár cserépben, a lakásban is tartanánk, és amik mindezek mellett még ízletesek és vitamindúsak is, az már igencsak nagy kihívás. A válogatás közben kezünkbe akadhat egy olyan zöldség, ami hazánkban még nem annyira elterjedt, de már megkezdte hódító útját.
Ez nem más, mint az articsóka, amivel már találkozhattunk a nagyobb zöldségeseknél. Hogy miért érdemes az ágyások mellé ilyet is telepíteni? Azért, mert ennek a növénynek tulajdonképpen a virágját fogyasztjuk. Ez persze nem jelenti azt, hogy szépséges szirmokkal tölthetjük fel a hűtőt, de azért nem is olyan, mint amikor egy répát szemlélünk a kertben. Az articsóka bimbója kezdetben zöld, ilyenkor szüretelhető. Ám ha mégis fennmarad egy – két fej, akkor nem kell azzal számolni, hogy rajta rohad a száron – mint ahogyan a legtöbb zöldség esetében – hanem az kinyílik, és a tetején színes, vékony szirmok jelennek meg.
Karfiol
Érdekes, de ez a zöldség – minek mellesleg szintén a virágját fogyasztjuk – alapesetben is a kert dísze lehet. Jó, az igaz, hogy a virágoskerttel nem veszi fel a versenyt, de a zöldségesnek mindenképpen a fejedelme lehet, főleg akkor, ha a pagoda karfiolt választjuk. Ám még ez sem az igazi, hiszen ahhoz, hogy valóban élvezhessük a szépségét erősen meg kell nézni.
De most már ezzel sem kell bajlódni, mert hosszas nemesítéssel – szerencsére génmanipuláció nélkül – külföldi termesztőknek sikerült létrehozni a karfiolok egy olyan családját, melyek díszértéke messze meghaladja az „ősökét”. A lila, sárga, zöld és narancs árnyalatokban pompázó finomságok ráadásul egészség terén is rávernek egy kört a fehér rokonra, hiszen színanyagaiknak hála védik a szívet, elősegítik a vérképzést, vagy éppen a barnulást. Mindezeken felül a gyerekeket is könnyebb rávenni a karfiol evésére, ha a levesük a szivárvány színeiben pompázik.
Diszkáposzta
Nem maradhat ki a felsorolásból az itthon is egyre híresebb díszkáposzta sem. Ez a zöldség olyan, akár egy hatalmas virágfej, mely nem csak a kertben díszeleg csodaszépen, hanem a cserepes tartás sincs ellenére. Ahogyan nekünk sem, hiszen késő ősszel is színt csempész az akkorra már igencsak lepusztult tájba. Ráadásul ezen felül még finom is, és dúskál a vitaminokban. Friss salátákhoz is ideális, hiszen színei nagyon feldobják a tálalást, de ugyanúgy felhasználható sokféle ételhez, ahogyan egyszerű, zöld rokona is.
Kapcsolódó cikk:
Póréhagyma, amivel társaságba is mehetsz!
Facebook Twitter GoogleStartlap
Hozzászólások (3)
,,pagoda karfiol''. Annyira szép, hogy az először készített karfiol levesünket inkább bámultam a tányéron, alig volt szívem megenni. Ilyenkor, ősszel, szerintem minden nagyobb piacon kapható. Én tavaly ősszel a nyíregyházi piacon vásároltam. (De már láttam a Lehelen is, és a pestlőrinci piacon is.)