szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Díszkertünk téli szépségei

Sulyok Józsefné, 2015. jan. 08.


Higancseresznye, magyal, cserjés bazsarózsa

Kertünk télen is gyönyörű díszletei. De nem ülhetünk a babérjainkon, hiszen még most is van teendőnk velük!

Díszkertünk téli szépségei

Magyal

A magyal zöld leveleivel és piros bogyóival a legkedveltebb téli díszcserjék közé tartozik. De kevésbé köztudott, hogy az örökzöld bokroknak mintás lombú, illetve sárga gyümölcsű változata is van. Élénk színeivel a magyal színesebbé teszi a szürke, téli napokat.

Fontos tudni, hogy a sárga-tarka levelű fajták nem tűrik úgy az árnyékot, mint a teljesen zöld lombúak. Ezért a színes fajtákat félárnyékba kell ültetni. Sőt a csipkéslevelű magyal lombfakadáskor sárga, később pedig világoszöld levélzete napsütötte helyen bontakozik ki a legszebben. Az új, sárga gyümölcsöt hozó ’Sunny Girl’ ugyancsak napos vagy félárnyékos helyet kíván.

A talajt illetően minden magyalnak hasonló az igénye: enyhén nedves, humuszban szegény földet kedvelik. A sárga-tarka lombú fajtát szélvédett helyre ültessük, és az ültetés után első télen ajánlott a téli védelmükről gondoskodni. Mindkét esetben, legyes sárga vagy piros termésű magyal, az ember számára mérgező, de a madaraknak finom tápláléka.

Cserjés bazsarózsa

A hóban gazdag teleken előfordulhat, hogy a cserjés bazsarózsa ágai nem bírják a hó súlyát, és letörik, ráadásul az ázsiai növény nagyon lassan nő. Megelőzésként a bokor ágait vastag zsinórral lazán kötözzük össze. A felálló ágakról a hó könnyen lecsúszik, és mivel az ágak kölcsönösen támasztják egymást, nagyobb hóterhet is képesek megtartani. Ha hosszabb időn keresztül havazik, akkor érdemes időközönként a havat lerázni a bokorról.

Higancseresznye

Fő virágzási időszaka a többi cseresznyéhez hasonlóan, március-áprilisban van, de az enyhe időjárás esetén már decemberben kibomlik a rügyek egy része.

Az 5 méter magara és 4 méter szélesre megnövő cserjének különböző fajtái vannak: halvány rózsaszín, a kissé sötétebb árnyalatú, a fehér virágú, valamint a rózsaszín virágú, csüngő fajták.
A higancseresznyét a faiskolában bokorként vagy magas-törzsűkét árusítják.

Kapcsolódó cikk:

12 szerencséthozó virág

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!