szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Döbbenetes színek a lakásban

Scheftsik Tamás, 2013. júl. 10.


A lakások színei terén jellemzően az a trend, hogy időről időre feltűnnek olyan „extrém” színek, mint a sárga, vagy a zöld. Azután visszatérünk a megszokott fehérhez, és a pasztelles árnyalatokhoz. Szerencsére ma már annyira széles a választék a színek terén, hogy nem kell megragadnunk az uralkodó trendeknél.

Döbbenetes színek a lakásban

Azonban, mielőtt valamilyen szokatlan, vagy extrém árnyalatot választanánk, mindenképpen gondoljuk végig, sőt, akár egy internetes program segítségével nézzük meg, hogyan is mutatna az adott árnyalat a lakásban.

Burgundi

A vörös tulajdonképpen valamennyi árnyalata azt sugallja, hogy az illető túlfűtött erotikával veszi körbe magát. A lakásban ez a szín a falakon éppen ezért a hálóban mutat jól, de itt is figyelni kell a mértékletességre. A burgundi is egy alapvetően nagyon sötét árnyalat, így elegendő egy, maximum két falon használni, mert különben nagyon összenyomhatja a teret.

Ha ki szeretnénk vinni a hálóból, akkor a nappaliban vagy a konyhában is használhatjuk, ám itt inkább a bútorok tónusát adjuk meg vele. Egy világos, akár egyenesen fehér fal mellett nagyon kontrasztos, és emiatt feltűnő, elegáns és extravagáns megjelenést ad a burgundi kanapé. Ha egy kicsit finomítani akarjuk a hatást, akkor válasszunk hozzá mély fa árnyalatokat az asztaloknál, és a kiegészítőknél (a vöröses mahagóni például tökéletes). A konyhaszekrény is elbírja ezt a színt, de itt is fontos, hogy a kiegészítők, illetve a falak világos árnyalatot kapjanak.

Fekete

A jó öreg fekete a fiatalok egyik kedvenc árnyalata, illetve akkor is előszeretettel nyúlunk hozzá, ha elegáns, vagy éppen szexis hatást szeretnénk elérni. A szobában ezt egy kicsit nehezebb, de nem lehetetlen. A fekete, mivel egyértelműen a legsötétebb árnyalat, így semmiképp sem szabad a teljes falfelületen használni. Hiába a hatalmas ablakok, akár az egyik falat elfoglalóan is, nem lesz elég a beárad fény, hogy ne legyen nyomott a hangulat.

Egy kicsit nagyobb (gimis) gyerekszobában azonban jó is lehet. Egyetlen falon használjuk, majd arra olyan kereteket és kiegészítőket tegyünk, melyeknek színe élénk és harsány, így egyrészt ellensúlyozzuk a fekete komorságát, másrészt határozottan kiemeljük őket a fal hátteréből. A nappaliban a fekete szintén inkább kiegészítőkben mutatkozzon meg. a kanapénak sem a legjobb választás, mivel tisztántartása körülményes. A mintás, fekete függönyök – akár csipke anyagból – azonban egy kissé gótikus és elegáns hangulatot kölcsönöznek a térnek.

Neon

Nos igen, ezek az árnyalatok jellemzően akkor kerülnek elő, ha az ember diszkóba, vagy más szórakozóhelyre megy. Éppen ezért nem meglepő, hogy ezeket a színeket szinte kizárólag fiatalos, vagy kifejezetten gyerekszobákban láthatjuk. Pedig ha jól bánunk velük, akkor nagyon vidám hatást érhetünk el. Mivel a neon színek nem hétköznapiak, így túl nagy felületen nem csak bután mutatnak, hanem még a szemet is bántani fogják. Ellenben a kisebb kiegészítőkön nem csak hogy jól mutatnak, hanem még vidámságot is csempésznek a szobába. A párnák, a kisebb vázák, illetve egy sötétebb falon elhelyezett képkeretek is tökéletesek, de ha valakinek ez már sok, akkor a párnáknak a szegélyét egy egészen vékony sávban is meg lehet bolondítani ezekkel az árnyalatokkal.

Kapcsolódó cikk:

Az örök divat: fa bútorok, kicsit másként
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia