szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Dolgozzunk szinteltolással!

Scheftsik Tamás, 2013. jan. 30.


Amikor egy ház felépítéséről döntünk, akkor fogas kérdés lehet a lépcső. Mert ugye megvannak a maga előnyei, de hátránnyal is rendelkezik szép számmal. Viszont, ha az ember emeletet tervez, akkor kikerülhetetlen, akármennyire is arra gondol, hogy öregségére mennyire nehéz lesz majd megmászni. De lépcső akkor is lehet a házban, ha azt teljesen földszintesre tervezzük. Ekkor azonban nincs igazi funkciója, esztétikailag azonban nagyon sokat tud dobni a tereken. Lássuk hol és mikor érdemes szinteltolást használni.

Dolgozzunk szinteltolással!

Fürdő

 

A szinteltolás egyik klasszikus megjelenési pontja a fürdőszoba. Itt ugyanis a káddal remekül lehet játszani, még akkor is, ha eredetileg nem így terveztük. Ha keretet építünk köré fából, amire néhány lépcsőfokkal fel lehet menni, akkor már készen is vagyunk. Ez különleges érzéssel telíti el azokat, akik csak megpillantják, hiszen mintegy külön helyiség villan fel maga a kád és a környéke. A süllyesztett megoldás is elképzelhető, itt azonban egy kissé előre kell gondolkodni. Már a tervezésnél bele kell kalkulálni a plusz munkát, és persze méretre kell igazítani a kádhoz. Ezt a megoldást azonban erősen át kell gondolni, mert nagyon balesetveszélyes lehet. A fürdőszobát borító csempe ugyanis vizesen nagyon csúszik, és mivel süllyesztve van a szoba egy része, ide beesni nagyon veszélyes.

 

Hálószoba

 

A hálóban is remekül alkalmazható ez egy-két lépcsős megoldás. Ebben az esetben azonban inkább kiemeljünk, mint az ellenkezője. Ennek praktikussági okai vannak, mivel így az ágyra nem kerül fel annyi kosz és por, mintha a padló szintjéhez közelebb vinnénk. Ráadásul felállni sem lenne egyszerű egy ilyen nyoszolyáról, ezért inkább ne próbálkozzunk vele. A magasított térrésszel azonban egyfajta oltárra helyeznénk az ágyat. Tökéletes középpontja lesz a szobának, még akkor is, ha eredetileg elég egyhangúnak tűnt a bútor, vagy a helyiség.

 

Nappali

 

Az amerikai konyhás elrendezésben a szinteltolás egy külön funkciót is kap: optikailag határolja el a főző és a pihenő területet. Hogy süllyesztjük, vagy emeljük, az szinte mindegy is, hiszen mind a kettő elég impozánsan mutat. A kialakított lépcsők pedig akár tárolóként is szolgálhatnak, ha az egy szinttel lejjebbi megoldást választjuk. Ebben az esetben azonban azt is tudnunk kell, hogy eltart egy ideig, amíg megszokjuk, hogy a forró edényekkel az asztal felé egyensúlyozva, bizony egy vagy két lépcsőfokot is le kell majd küzdenünk.


A nappaliban a másik megoldás, amikor a pihenőrészt variáljuk. Az előzőekkel ellentétben itt kifejezetten jól mutat a süllyesztett megoldás, mivel még meghittebbé, és egy kissé zártabbá teheti ezt a részét a szobának, annak ellenére, hogy egy légterű helyiségről van szó, konyhával és akár előszobával. Ahhoz sem kell ragaszkodnunk, hogy a szinteltolás egyenes legyen, a lépcsőket nyugodtan megálmodhatjuk íves formában is. A kihasználásuk így valamivel nehezebb lesz, de a látvány valószínűleg kárpótol majd minket.
 

Kapcsolódó cikk:

Japán lakberendezés

Kandallók – klasszikus vs modern
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!