szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ebből igyál! A kicsitől az öblösig, a küblitől elegánsig

Scheftsik Tamás, 2014. jan. 28.


Az ember nem is hinné, hogy mennyire fontosak a poharak a mindennapjaiban. Pedig nagy lehet a bosszúság, amikor a szekrényt kinyitva egyszerűen nem találunk olyan darabokat, amikből az apróságokat meg tudnánk itatni, egy jó hideg sört tudnánk kínálni, esetleg egy különlegesebb teát tudnánk szervírozni a vendégeinknek, vagy a csalásunknak.

Ebből igyál! A kicsitől az öblösig, a küblitől elegánsig

Poharak hétköznapokra, apunak, anyunak, a kicsiknek

Mindenképpen érdemes szétválasztani azokat a poharakat, amiket mindennap használunk azoktól, amelyeket csak alkalmanként veszünk elő. A napi „forgalom” kellékei rendszerint az egyszerű vizespoharak. Ezek közül ki – ki kedvére válogathat, hiszen nincsenek szabályok, megkötések. Lehetnek színesek, kicsik, nagyok, fülesek, mintásak, tehát bármilyenek. A lényeg, hogy kellemes legyen a méretük számunkra. Ez azt jelenti, hogy nem kell feltétlenül a 3 decis kivitelekhez ragaszkodni. Aki szereti, ha nem kell újratölteni egy étkezés alatt a poharát, és tudja, hogy sokat szokott inni, az válasszon nagyobb, akár fél literes vizespoharat. De az sem gond, ha jobban szeretjük a kicsi kiviteleket, hiszen azokból is találunk bőven. Itt az sem gond, ha nem sikerül egy teljes 6-os készletet beszerezni, sőt, ha mindenkinek más mintájú a pohara, akkor könnyebben meg lehet különböztetni őket. Ráadásul a kicsiknek nagyon praktikus az is, ha műanyag poharat használunk, de csak a hideg italokhoz

Poharak a bulikhoz

Amikor eljön a buli ideje, akkor érdemes a kevésbé használt poharakhoz nyúlni. Itt is előkerülhetnek az egyszerű vizespoharak az üdítőkhöz, de ezekből már jó, ha 6-os készletek vannak – szerencsére senki nem fog egyszerre 6 poharat, így az sem baj, ha csorba a készlet és nincs meg hiánytalanul az összes pohár. Amit azonban már a bulikhoz érdemes beszerezni azok a sörös és borospoharak, valamint az egyszerűbb koktélos poharak.  Ennek a három verziónak a megléte gyakorlatilag garantálja, hogy nagy gondban nem leszünk, hiszen az italok nagytöbbségét (legalábbis az átlagos „buli” italokat) ezekben tökéletesen tudjuk szervírozni.

Poharak a különleges alkalmakra

Akik szeretik a fényűzőbb darabokat, azok biztosan tartanak otthon egy- egy különlegesebb készletet. Ezek nem feltétlenül nagyon drágák, inkább csak elegánsak. Ilyenek lehetnek a hatalmas, öblös borospoharak, a martinis, vagy éppen az elegáns metszett üvegek. Jó tudni, hogy ha valóban elegánsan szeretnénk a talpas poharakat használni, akkor ne válasszunk színezett darabokat. Az italok színe ugyanis ezekben nem érvényesül, ráadásul a rafinált díszek sem látszanak kellőképpen. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondanunk a színes poharakról, de ebben az esetben a díszítést hozzá kell igazítani az árnyalatokhoz.

Bögrék, csészék, küblik

A bögre egy nagyon mostoha pohárfajta. Mindenkinek van otthon a szekrényében néhány darab, amivel nem tud mit kezdeni, mert ajándékba kapta (hiszen a bögre az utolsó „mentsvár” ha már semmilyen ötletünk sincs az ünnepelt meglepésére). Viszont, ha másképpen szemléljük a dolgot, akkor a bögrékben éppen az a jó, hogy vidám, színes és formagazdag kavalkád fogad minket, amikor bepillantunk a konyhaszekrénybe. Elvégre ezeket a darabokat akkor használjuk, amikor reggel a napi rutin felvételéhez elkortyolunk egy jó kávét, vagy teát, tehát miért ne lennének vidámak, viccesek, hogy beindítsák a napunkat.

Akik szeretnek szertartásosan kávézni, vagy teázni, azoknak viszont jól jöhet egy – egy elegáns készlet, amivel megkínálhatják azokat a barátaikat is, akik szintén a szertartásos forró italok rajongói. Itt viszont érdemes olyan darabokat beszerezni, amik nem csak elegánsak, de egyediek is, legyen szó magáról a kancsóról, vagy a csészékről. Ebben az esetben ugyanis nem fognak évekig a szekrénybe kuksolni, mert ha lehetőségünk lesz rá, akkor nem feledkezünk meg a különleges darabokból kínálni vendégeinket.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!