szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ebből csinálj festéket!

Sulyok Józsefné, 2014. nov. 17.


Utazzunk picit most Afrikába, hiszen a sáfrányos szeklice a fekete kontinensről származik, de nálunkis egyre  több helyen termesztik ezt a sátorozó fészkű fűszernövény.

Ebből csinálj festéket!

A növény virága nyíláskor világos narancsszínű, míg megszáradás után lángvörös lesz. Gyenge illatú, kesernyés ízű. A fészekből kicsipkedett szirmok szolgáltatják a fűszert.

Festőnövénynek is nevezik, mivel két festékanyagot: a vízben oldódó salfor-sárgát és a vízben nem oldódó salfor-vöröset tartalmazza. A cukrászati és a borászati iparban, valamint egyes konyhaételek, italok, tészták, sütemények, gyógyszerek színezésére használják.Termesztése: A melegebb fekvésű talajt kedveli. Magját ősszel vagy tavasszal 40-50 cm-es sortávolságra vetik. A virágot a teljes virágzáskor folyamatosan gyűjtik, és árnyékos helyen szárítják. Házi termesztés esetén legjobb a magvakat áprilisban vetni, naposabb helyre 15-20 cm-es tőtávolságra. Különösebb gondozást nem igényel.

Tipp! Sáfrányfesték

Italok, cukorkák és élelmiszeripari készítmények festéséhez áztatással, kivonással vagy timsós főzéssel nyerik a színező anyagot. Sárga szín eléréséhez kevesebbet, míg vörös színárnyalathoz többet kell használni.

Kapcsolódó cikk:

11 érv a dió mellett

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!