szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Édesgyökér és medvecukor?!

Sulyok Józsefné, 2009. jan. 01.


Az édesgyökér mintegy húsz faja ismeretes. Ezekből gyógyászati célra csak az igazi édesgyökeret (Glycyrrhiza glabra) használjuk, mely mediterrán eredetű. I. e. mintegy kétezer évvel Indiában, Kínában és Babilóniában már ismerték és használták.

Hammurápi babilóniai király híres agyagtábláin is olvasható az édesgyökér neve. Az ókori görögök és rómaiak is kedvelték. Európai elterjedése a középkorra tehető. Itáliában a XIII., Angliában a XVI. században kezdték termeszteni. Hazánkban a XVIII. századtól kezdve olvashatunk különféle szakirodalmakban. Az ókori görögök és rómaiak elsősorban tonizáló szerként tartották számon, de meghűlés, köhögés és torokfájás esetén is szívesen fogyasztották.

 

Sokan fekély és asztma elleni szerként is használják, jól csillapítja a szomjúságot. Ebben az időben már ismerték a Távol-Keleten is. Izraelben az édesgyökér főzetét gyomor-és bélfekély, vesekő, ödéma, fejfájás és láz, valamint tüdőbetegség esetén fogyasztották. A növény összetört száraz magvait vagy a frissen gyűjtött leveleit pedig nyílt sebre helyezték.


Az évszázadok folyamán az édesgyökeret a népi gyógyítók sok más betegségre is ajánlották. Így légcsőhurut esetén köptetőként, máj-, lép- és mellékvese-betegségekre, bizonyos szívbajokra, ekcémára, pikkelysömörre, bélrenyheségre, vizenyő és gyulladáscsökkentőként.
A gyógyításra a „medvecukor” néven ismert, leszárított édesgyökér kivonat szopogatását, valamint más, gyári készítmények és az édesgyökeret tartalmazó gyógyteák fogyasztását ajánlották sikerrel.

 

Neves költőnk Csokonai Vitéz Mihály édesapja, Csokonai József seborvos főként növényi recepteket tartalmazó könyvében egyebek mellett „kankósoknak” (nemi betegeknek) ajánlott növényi készítménye is tartalmazott édesgyökeret.

 

Tipp! Varró Aladár Béla édesgyökértea-receptje a következő:
1-2 dkg gyökeret 2,5 dl vízben negyed óráig kell főzni. Ez a főzet rendkívül hatásos, és a vizelethajtó, vértisztító teák állandó alkotórésze.


Ezenkívül az édesgyökér és a hársfavirág keverékéből készült tea vörhenynél javasolt. Jó tulajdonsága, hogy gátolja a baktériumok szaporodását, és az influenza A-vírussal szemben is vírusellenes hatást fejt ki.

 

Kapcsolódó cikk:
Lenmag, az egészségmegőrző


Kapcsolódó rovatok:
Hobbi
Tudja-e, hogy
Kertészkedés

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!