szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Egészség

Mogyoróallergia

A legtöbb élelmiszerallergiás reakciót a földimogyoró okozza, a gyermekek kb. 3%-a érzékeny rá. A földimogyoró által kiváltott allergia lefutása veszélyes, akár halálos is lehet. Az immunrendszer megerősödésével az esetek nagyobb részében a szervezet képes leküzdeni az allergiát, így a panaszok 6-8 éves kor után már nem jelentkeznek.

Keresztallergiák

Világszerte nő az allergiában szenvedők száma, a jellegzetes tünetek mögött azonban nem mindig rejtőzik valódi allergia. A tünetek megjelenésében bűnös lehet az élelmiszerekben előforduló hisztamin. A keresztallergiát okozó ételek fogyasztását érdemes elkerülni.

Szója allergia

Szója allergia esetén az emésztőrendszer a szójában található két fehérjét - a glicinint és a conglicint - nem képes megfelelően lebontani. A nem megfelelően lebontott fehérje az immunrendszert védekezésre készteti, így az allergiás válaszreakciót indít.

Ételallergiák

A táplálékallergia a szervezet védekező rendszerének megváltozott viselkedése az ételek bizonyos alkotóelemeivel szemben. Ételallergia esetén a táplálék egy vagy több összetevője antigénként viselkedik, és egy kóros immunológiai reakcióval együtt járó specifikus tünet együttest vált ki.

Hal allergia

A halakban található allergének közül a legtöbb panaszt a csontos halak húsában jelen lévő parvalbumin okozza. A kutatók között vita folyik arról, hogy az édesvízi halak és a tengeri halak ugyanazon allergénnel váltják-e ki a tüneteket.

Mi mindenre jó a lestyán? Gyógyulj vele!

Mi mindenre jó a lestyán? Gyógyulj vele!
A lestyán Perzsiából került a Földközi-tenger mellékére, a szerzetesek révén jutott el Közép- és Nyugat-Európába, ahol mindent gyógyító, univerzális növénnyé vált.

Kandírozd és edd! - Ibolya másképp

Kandírozd és edd! - Ibolya másképp
Az illatos ibolya eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, de ma már szinte egész Európában elvadult és meghonosodott. Hazánkban is gyakori, a tavasz hírnökeként ismert vadvirág, ami nem csak nézegethetünk!

A fanyarságával hódító majoránna

A fanyarságával hódító majoránna
Ezt a magyar konyhában is nélkülözhetetlenné vált fűszernövényt kedveljük sokoldalúsága és különleges íze miatt. De mit láttak meg benne a görögök és a rómaiak?

Házi praktikák gyógynövényekkel!

Házi praktikák gyógynövényekkel!
Ha a hideg, kellemetlen téli időjárás miatt kissé ingerültek, fáradtak vagyunk és szeretnénk egészségünk érdekében valami jót tenni nem kell rögtön orvoshoz vagy gyógyszertárba rohanni, mert gyógynövények segítségével is javíthatjuk közérzetünket!

Szépülj folyékony arannyal! 4 tipp

Szépülj folyékony arannyal! 4 tipp
Már az ókori rómaiak és az egyiptomiak is tudták, hogy a méz, amellett, hogy finom, a hajnak és a bőrnek is jót tesz.

Kenyerem - Megegyem?

Kenyerem - Megegyem?
Kenyerét soha ne tartsa műanyag tasakban. Inkább csomagolja egy lenvászon kenyérzsákba vagy egy tiszta konyharuhába. Így nem fog megpenészedni sem.  

Gyümölcs 1x1 szív alakú eperrel

Gyümölcs 1x1 szív alakú eperrel
Mikor érett egy görögdinnye? Hogyan tároljuk a cseresznyét? Mit tartalmaz az eper, amiért érdemes este fogyasztani? Ezekre és még sok más kérdésre választ kapunk.

Illatos, házi kencék a fa alá

Illatos, házi kencék a fa alá
Házi készítésű ajándékokról már többször is volt szó, de még nem jutottunk el a lehetőségek Szent Gráljáig, vagyis a házi kencékig. Ezek összeállítása egyáltalán nem nehéz, nagyon jót tesznek a bőrnek, és az illóolajoknak hála olyan aromával készülhetnek, amivel csak szeretnénk. Karácsonykor is tökéletesek, mindkét nem számára.

Gyönyörű karácsonyi ékek fillérekből, kreatívan

 Gyönyörű karácsonyi ékek fillérekből, kreatívan
A karácsony nem csak az ünnepről, és a családi összejövetelekről szól, hanem sok esetben arról is, hogy fillérre kiszámolva jövünk ki a hónap végén az extra kiadások miatt. Így sokszor előáll az a helyzet, hogy egyszerűen nem engedhetünk meg magunknak újabb karácsonyfadíszeket. 

A mérges indián maszlag

A mérges indián maszlag
Melegégövi növény, hazánkban azonban nem honos. Egyéves növényként termesztik, hazájában kis fává is megnő. A szelíd külső azonban komoly veszélyt rejt!

Nigella - A tündéri katicavirág

Nigella - A tündéri katicavirág
A nigella vagy más néven katicavirág magja fűszer, és gyógyszer egyszerre. Nyálkaoldó hatása miatt a népi gyógyászatban használatos. De a katicavirággal ízesíthetjük a húsféléket és az őrölt fűszerek közé keverve a köményt helyettesíthetjük vele.  

Top 10 egészséges fűszer

Top 10 egészséges fűszer
A fűszereket leginkább finom ízük miatt használjuk és nem is tudjuk, hogy sokuknak egészségügyi előnyei is vannak, mint pl. szívbetegségek és a stroke megelőzése, a máj működésének segítése vagy az egészséges súly megtartása.                  

5 ennivaló igazság a konyhából

5 ennivaló igazság a konyhából
Sok a tévhit az ételeinkkel kapcsoltban, de ezek a lassan szabállyá rögzült tézisek tényleg az igaz kategóriát gazdagítják. Érdemes őket szem előtt tartani.

Szappanoperába vele? A brazil jázmin rejtelmei

Szappanoperába vele? A brazil jázmin rejtelmei
A csodálatos Argentína és Dél-Amerika számtalan kincset rejt. Most is egy különlegességre bukkantunk, a szerelemindára. Neve elég sokat sejtető ahhoz, hogy a közismert és a kultúrával kevéssé átitatott filmekre gondoljunk. De ne legyünk igazságtalanok ezzel a gyönyörű növénnyel!                                                           

Illóolajok varázsa a konyhában

Illóolajok  varázsa a konyhában
Illóolajokat gyakran használunk a lakás illatosítására, párologtatásra vagy szaunázáskor. De alig hallottunk még arról a lehetőségről, hogy az aromás olaj akár hozzávalóként is szolgálhat ételeinkez.