szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Egészséges óriásbogyó

Sulyok Józsefné, 2010. márc. 01.


Avagy amit a tökről tudni kell!
A tököt a konyhában zöldségként tartják számon, de botanikai szempontból a bogyós gyümölcsökhöz tartozik. Érdekes módon ebbe a csoportba tartozik a paradicsom, a narancs és a banán is. Legismertebb fajta a kerti tök.
 

Egészséges óriásbogyó

Nagy kerek termésének sárgás a héja, a termés húsa vízben igen gazdag, a közepén sok mag található. Az egyéves növény hosszú, akár 7-8 méter hosszú, kúszó indákat növeszt. Az indák a talajon kúsznak, vagy karókra futnak fel. Aranyló sárga virágai a levélhónaljakban ülnek, a női ivarú növényeknél egyesével, a hím ivarúaknál csoportosan.

 

A növény neve „cucurbita” latin eredetű. A „cucumis” szóból származik, amelynek jelentése edény, kosár. A régi világban a tök kivájt héját folyadékok tárolására használták. A botanikai névben szereplő „pepo” szó görög eredetű, jelentése dinnye, ami a két növényfajta rokonságára utal.

 

A tök eredetileg Amerika trópusi vidékein termett, házasított formáját, a Cucurbita texanát termesztették is. Ez volt az indiánok által termesztett egyik legrégebbi haszonnövény, amely étkezésre és gyógyításra egyaránt használtak. Mexikó őslakói nem csak a termést, de a virágot is elfogyasztották, többnyire kukoricalepénybe sütve. A termés húsát pépesítve sebek gyógyítására is használták.


A legtöbb kerti dísztökfajta nem ehető. Ha étkezési tökkel együtt ültetik el, a fajták összekeverednek, hiszen a darazsak és a méhek mindkét fajta virágait egyaránt szívesen látogatják. Aki nem tudja megoldani, hogy a kétfajta tök ültetése között legalább 200-250 méter legyen, az inkább csak egyfélét termesszen.

 

A tökfélék különleges képviselője a „stájer olajtök”. Szivacsos belsejében kb. 250-300 mag található. A magok szilárd héját a kísérletek során eltüntették, így sokkal könnyebb kisajtolni belőlük az olajat. Az olajnyeréshez a magokat kiszárítják, majd víz és só hozzáadásával pasztává őrölik. Ekkor az egészet megpirítják, közben a víz elpárolog és a paszta kissé füstös aromát kap. Végül a pasztát az olívaolaj sajtolásánál szokásos módon kisajtolják.

 

A tökmagolaj sűrű és sötétzöld színű. A zöld színét a magokban található klorofillnek és karotinnak köszönhetjük. Egy liter tökmagolajhoz kb. 2-2,5 kg szárított tökmag, illetve 34 tök szükséges. Minőséget tapadási teszttel ellenőrizhetjük. A jó minőségű tökmagolajnak salátalevére cseppentve nem szabad szétfolyni. Minél sűrűbb az olaj, annál jobban tapad, és annál jobb minőségű. Hűtőben tárolva egy évig eltartható.

 

A hidegen sajtolt tökmagolaj rendkívül hatékony, ezért olykor „a konyha fekete aranyának” is nevezik. Az olaj 80%-ban egészséges zsírsavakból áll, ezen kívül könnyen emészthető növényi fehérjét tartalmaz. Vannak benne vitaminok is, (B1, B2, C, E- vitamin), niacin, béta-karotin, piroxin, pantoténsav, biotin, valamint több ásványi anyag és nyomelem. (pl. fluor, klór, kálium, vas, magnézium, kalcium, réz, mangán, foszfor, nátrium, kén, szelén és cink.)
A kétszeresen telítetlen zsírsavak közül különösen a linolénsav és a linolsav a fontosak.

 

A tökmagolaj fogyasztása jó hatással van a szervezetünkre. Stimulálja az immunrendszert, serkenti az emésztésünket, támogatja a vesék működését, védi a férfi szaporítószervet, főképp a prosztata egészségét. Amit kevesen tudnak, hogy húsa sebgyógyító hatású és kenőcs formájában alkalmazható. Megnyugtatja az égő lábfejet, visszereket, fekélyeket.

 

Tipp! A kenőcs receptje

Egy kisméretű sütőtököt hámozzunk meg, daraboljuk fel és nyersen húsdarálóval daráljuk le, vagy mixerben is pürésíthetjük. A pürét 400-500g sertészsírral lassan hevítsük fel. Ne főjön, nehogy tönkremenjenek benne a hatóanyagok. Hagyjuk lehűlni, majd 3-4 napig állni. Még egyszer melegítsük fel, aztán amikor folyékony töltsük tégelybe és tartsuk hűtőszekrényben.

 

Kapcsolódó cikk:
A cukkini

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Könyvek
Receptek

 

Kapcsolódó könyv:
Tökételek

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!