szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Egészséges-e ha szobanövény van a hálószobánkban?

Mártha Izabella, 2014. máj. 15.


A szobanövényeket gyakran használjuk dekorációként a hálószobában. Szebbé teszik környezetünket, jobban érezzük magunkat, ha növények vesznek körül minket. De nem csak szépek, mutatósak lehetnek, hanem gyakorlati hasznuk is van! Vajon hasznos vagy káros lehet a növény a szobában?

Egészséges-e ha szobanövény van a hálószobánkban?

Jó beltéri klíma

A jó beltéri klíma a fotoszintézisnek köszönhető. A növények szén-dioxidot kötnek meg és oxigént adnak le. Nappal találkozhatunk ezzel a jelenséggel, mivel a növények ilyenkor anyagcsere folyamatot végeznek, tehát a szén-dioxid helyett oxigént "lélegeznek". Mivel a növények sötétben pihennek és nem fotoszintetizálnak, oxigént éjszaka már nem bocsájtanak ki a levegőbe.

Ezért nagyon fontos, ha szobanövény van a hálószobánkban, akkor minden reggel rövid időre szellőztessünk ki. Még hideg napokon is, de figyeljünk arra, hogy az ablakot csak résnyire nyissuk ki, nehogy a növényünk huzatot kapjon!

Mi a helyzet a penésszel?

Mint tudjuk a szobanövények párologtatnak is! A túl magas páratartalom ideális feltételeket teremt a penész képződésnek, ami negatív hatással lehet egészségünkre. Ezért figyeljünk, hogy mindig csak kicsit legyen nedves a talaj és pangó víz ne legyen a cserepek alatt!

Kártevők a hálóban

Szinte elkerülhetetlen, hogy ne legyen kártevő a szobanövényeken. És ők ugyanúgy a hálószobában élnek mint mi! Ugye milyen érdekes?

Egyrészt úgy tudjuk őket elkerülni, ha jó minőségű virágföldbe ültetjük növényeinket. Ha viszont már nagyon elöregedett a föld, akkor cseréljük ki néhány évente azt, hiszen a kártevők melegágya. Ha viszont a növényeket már ellepték a rovarok, akkor érdemes azokat néhány napra kivinni a hálószobából és rovarölő szerrel lepermetezni, vagy valamilyen biológiai megoldást választani!

Kapcsolódó cikk: 10 hasznos tipp a bosszantó hangyák ellen!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!