szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Egy kanári-szigeteki szépség

Sulyok Józsefné, 2014. aug. 18.


A nevéből is adódóan, a kanári datolyapálma a Kanári-szigetekről származik, ahol akár 20 méter magasra is megnő. Hazájában megtalálhatjuk a piactereken, parkokban, de még az utak mellé is ültetik. Gyakran hoz magot is, amelyet a turisták általában leszednek és hazaviszik.

Egy kanári-szigeteki szépség

A mi éghajlati viszonyaink között ez a datolyapálma - Phoenix canariensis - ritkán nő meg egy méternél magasabbra. Gondozása viszonylag egyszerű. Ha hűvös helyen áll, kevés vizet igényel, ha viszont melegebb és világosabb helyen van, öntözzük bőségesen, nyáron pedig rendszeresen trágyázzuk.

Körülbelül 13 különböző datolyapálma-faj létezik. Szobanövényként két fajtát érdemes megemlíteni. Egyrészt az átteleltetéshez a datolyapálmának valamivel magasabb hőmérsékletet igénylő Phoenix dactylifera, igazi datolyapálmát. Másrészt pedig a mocsári datolyapálmát, az Indo-kínából származó Phoenix roebeleniit, amely egész éven át meleget és magas páratartalmat igényel.Szaporítás magról

A magot viszonylag hamar vessük el, mert az idő előrehaladtával veszít csírázó képességéből. A magot vessük könnyű, virágföld, tőzeg és homok keverékéből álló földbe. Helyezzük a csíráztató edényt kb. 20-25 fokos helyre, és tartsuk a földet nedvesen. 4-6 hét után jelennek meg az első levelek, ekkor hamarosan sor kerülhet a növénykék egyenkénti átültetésére. Átültetéskor ügyeljünk rá, hogy a magot ne szakítsuk le. Négy hónap elteltével a növényeket újra ültessük át nagyobb és tápanyagban gazdagabb földbe. A kifejlett datolyapálmák néha gyökérhajtásokat hoznak. Ezeket óvatosan válasszuk le és ültessük el külön edénybe.

Ha új földbe ültetjük, általában gyorsan növekedésnek indul. Az átültetésre a legalkalmasabb időpont a tavasz (április), amikor már hosszabbak és melegebbek a napok. Ha a növény nyár végére kinövi a cserepet, akkor is átültethetjük. Mindig magas edényeket használjunk. Sürgősen ültessük át, ha a gyökerek kibújnak a cserép alján lévő lyukon, vagy fent kinyomják a növényt az edényből. A kifejlett pálmáknál az átültetés alkalmával a gyökereket meg is ritkíthatjuk.

Gondozása

A datolyapálma a szárnyalt levelű pálmafajták közé tartozik. Lakásban 1 méternél magasabbra csak ritkán nő meg. Hazájában a levélnyélnél virágfürtöt hoz, de nálunk csak nagyon ritkán virágzik, melynek nincs illata, termése kicsi. A fiatal növényeket tartsuk mindig árnyékban, de a kifejlett növények árnyékos, napos helyen jól fejlődnek. Jól viseli a magas szobahőmérsékletet, télen pedig az 5-8 fokos hőmérséklettel is megelégszik. Ha túl meleg helyen teleltetjük, a pajzstetvek könnyen megtámadják. Ha az éjszakai hőmérséklet 2-3 fokra csökken, a szabadban lévő pálmát vigyük be a lakásba. Hetente többször öntözzük meg, lágy, állott vízzel, télen viszont kevesebb vizet igényel. Egész éven át rendszeresen permetezzük vízzel, áprilistól szeptemberig pedig kéthetente trágyázzuk.

Körülbelül háromévente, tavasszal ültessük át, ilyenkor a gyökerét ritkítsuk meg. Saját nevelésű pálmánkról az első levélpárt elszáradás után vágjuk le. Az elszáradt leveleket, levélvégeket szintén vágjuk le. Nyáron kitehetjük a teraszra, de a lakásban is jól mutat akár egyedül akár több növény társaságában.

Csak szép, zömök, kemény levelű datolyapálmát vásároljunk. Az elvékonyodott, megnyúlt növények későbbi növekedésük során sem lesznek már formásak. Nagyon hosszú ideig él, különösen, ha dézsába ültetjük és télikertben helyezzük el.

Jó tudni!

A fonnyadt levélszélek és barna levelek túlzott öntözésre, kiszáradásra vagy trágyázásra utalnak.

A friss hajtás sokszor száraz levél hatását kelti és csúnya is, mivel barna háncsréteg borítja. Ez természetes jelenség, nem betegség.

Barna, kerek foltok a levélcsúcsokon gombásodás jelei. Kezeljük a növényt hetente gombaölő szerrel.

A tetvek a datolyapálma ellenálló képességét csökkentik. A pajzs és a gyapjas tetveket szedjük le egy késsel, majd dörzsöljük át a leveleket spirituszba mártott vattával. A levéltetvek és a fehér legyek ellen rovarirtó szerekkel védekezhetünk.

Kapcsolódó cikk:

A giga magvú ébenkókusz

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!