szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Egy virágcsoda csodálatos virágzása!

Mártha Izabella, 2014. júl. 29.


Már a sétányrózsa látványa is csodálatba ejti az embereket, hiszen a virágai valódi színválásra képesek. A csöves virágok a félgömb alakú fejjel májustól októberig díszítik kertjeinket és megannyi virágzó színt visznek a környezetünkbe, mint például narancs, sárga, vörös, vagy akár a fehér és rózsaszín árnyalata is megtalálható.

Egy virágcsoda csodálatos virágzása!

Virágzó sétányrózsa lenyűgöző színjátéka

A szívósságát bizonyítja, hogy a sétányrózsa Dél-Afrika vagy Ausztrália nedves, meleg területeken terjedt el, ahol mint a legelők és erdők gyomnövényeként ismert. A mi éghajlatunkon sajnos ez a veszély nem áll fenn, hiszen nálunk a balkonok és nyári teraszok színes virágoázis hangulatát keltik!

A virágzata ennek a népszerű cserepes növénynek állandóan változó látványt nyújt, mert az egyes virágok színe a virágzaton belül folyamatosan változik. A rügyek mindig kívülről befelé nyílnak úgy, hogy az utolsó rügyek a virágzat belsejében például sárga színűek, míg a külső szélén levő többi virág az életkor növekedésével egyre sötétebb narancs színű lesz.

Vannak olyan fajták, amelyek esetében a színváltozás nem túl hangsúlyos, ezek a monokróm virágok. Annak ellenére, hogy a szépsége lenyűgőző látvány, meg kell jegyezni, hogy a növény minden részében mérgező, különösen a zöld, gömb alakú termése, ami akkor fejődik ki, ha az elvirágzott részt nem távolítjuk el a növényről.

Levelei is felhasználhatók, melyeket összezúzva, borogatásként a fájdalmak csillapítására, rovarcsípésekre, vágásokra és horzsolásokra is jól alkalmazhatók. Főzetüket Mexikóban gyomorbántalmak ellen használják, másutt kígyómarást gyógyítanak vele. Teája reuma, megfázás, láz, torokfájás ellen hatékony. A levélforrázatot inhalálva légúti problémáinkat kezelhetjük, a száraz levelek füstje pedig szúnyogriasztó hatású.

Virágzáshoz csak napfény kell!

Csak a napon bontakozik ki a sétányrózsa szépsége teljes virágzásban. Nyáron egy hideg időjárás fázis akár a növekedés leállásához is vezethet és csak akkor indul és virágzik újra, ha süt a nap és ismét meleg lesz az időjárás. A sétányrózsa májustól-szeptemberig nem csak az emberek figyelmét vonzza, hanem a méhek és pillangók körében is rendkívül népszerűek a kis színes virágaival.

Hogyan telelnek át?

Mint a legtöbb melegkedvelő egzotikus növény, nem bírja ki hazánkban a hideg téli évszakot, ezért fagymentes helyen kell őket átteleltetni. Legjobban világos és szellős, tágas helyen érzik jól magukat, körülbelül tíz fokon. A fény- és hőmérsékleti körülményektől függően a növények lehullajtják a leveleiket, ezért ne hgyjuk, hogy a földje a tél napokon teljesen kiszáradjon. Március végén-április elején a hajtásokat vágjuk vissza 10-15 centiméter hosszúra, ennek köszönhetően új, erős, fiatal hajtásokat fog hozni, amin később a színes virágok lesznek. Tavasszal a fagyok után tegyük ki a szabadba a növényeket.

Lantana gondozása

A csekély gondozási igényű növénynek a balkonon és teraszon egy napos hely a legfontosabb. Mivel ezek nálunk nem télállóak, legjobb ha cserépbe ültetjük, így ősszel könnyebb telelő helyre vinni. A cserép legyen olyan nagy, hogy ne száradjon ki a nyári melegben, így teljes virágzás alakulhat ki, amit érdemes akár hetente Wuxal Super tápoldattal öntözni vagy ültetéskor lassú lebomlású, Wuxal Virág műtrágyát keverjünk a virágföldjébe.

Szükséges-e metszeni?

Nyáron folyamatosan el kell távolítani az elszáradt virágzatokat, ami elősegíti az újak kialakulását. Használjunk éles ollót, mert a hajtások idővel elfásodnak. Ha nem vágjuk vissza a növényt idővel felkopaszodnak és erőteljes hajtások helyett vékony száron, kevés és kicsi virágot fejlesztenek.

Könnyen szaporíthatók

A Lantana is különösen jól szaporítható dugványokról! Ehhez a tavaszi metszéskor levágott tíz centiméternél hosszabb hajtásokról az alsó leveleket el kell távolítani, majd azokat laza földkeverékbe dugványozni. Ily módon a lehető leghamarabb meggyökeresedik és megfellő méret elérése  után új virágot fejleszt. Magról szaporítva kicsit lassabban fejlődik! A magokat kora tavasszal érdemes elvetni, vetés előtt egy éjszakára langyos vízbe áztassuk be, majd tőzeg alapú földbe kb. 3mm mélyre vessük el. A csírázáshoz 21-24 fok hőmérséklet szükséges, ami akár három hónapig is eltarthat. Első évben nem hoz még virágot, nyáron tartsuk félárnyékos helyen és tápoldatozzuk bőségesen.

A legszebb fajták

Minél szokatlanab a színek játéka, annál értékesebb a fajta. A Bandana ’Pink’ ágai nagyon jól elágaznak, kompakt növeksú, sötétzöld lombú fajta. A két színű virágok a Bandana-sorozat a legkedveltebb a piacon. A Calippo ’Gold’ egyszínű krómsárga virágaival világít, ami az Esperanta ’Pink’ színkombinációban jól díszít. A Esperanta sorozatot a hosszú virágzási idő és kevés magképződés jellemzi.

A Tropic-Lantana ’Tukán’ fajtának szemet gyönyörködtető, fehér-sárga virágai vannak, amelyre jellemző, hogy nagyon korán virágzik. EsperantaCompact Red’ egy kompakt növekedésű újdonság, fényes, piros és sárga virágokkal. Esperanta ’Lemon’ fényes sárga virágai már a nyár elején világítanak. Calippo ’Tutti Frutti’ egy átváltozóművész narancs, sárga, lila és rózsaszín színekben. Tropic-Lantana ’Yellow Cream’ szép széles levelekkel és krémes sárga virágaival díszít, a ’Flamingo’ pedig a korán nyiló nyári virágaival. Nagy virágokat a kétszínű ’Cherry Improved’ fajtánál láthatunk.

Kapcsolódó cikk: Szarkaláb, de nem a szem alatt
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia