szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Egyenetlen gyepnövekedés

Füleki Sándor     2 289 napja     504 megtekintés
Tisztelt Szakértő,

Az alább látható gyepszőnyeget tavaly augusztusában telepítettük. A gyepszőnyeg lefektetése előtt az alábbi talajmunkákat végeztük el:
- talaj felsö 25-30cm-nek cseréje darált termőföldre
- Scotts starter műtrágya kezelés
- automata locsoló bépítése
- vakondháló lefektetése

A gyep tökéltesen beállt, rendezeres locsolás mellett egyenletesen növekedett, kb 6-7 szer lett nyírva a téliesítés előtt.

Kérdéseim:
- képeken látható foltok megszüntetése milyen kezelést igényel?
- elegendö e substral hosszantartó trágyát kiszórnom, majd belocsolás után elkezdeni a rendszeres locsolást?
- ezek a foltok utalhatnak-e gombásodásra, vagy hópenészre, amennyiben igen, abban az esetben milyen terápiát alkalmazzak?
- szellőztetésnek elegendő- e egy erősebb gerblyézés ( mivel még friss a gyeb, kevés hulladék halmozódott fel rajta), vagy ajánlott a gépi szellőztetés, ha gépi akkor milyen mélységig, hogy a vh ne sérüljön?

Előre is köszönöm válaszait!

Üdvözlettel,
Füleki Sándor
0
0
szavazat
Egyenetlen gyepnövekedés Egyenetlen gyepnövekedés Egyenetlen gyepnövekedés Egyenetlen gyepnövekedés


5 HozzászólásCzinege Erik
2014. ápr. 07. (2 283 napja)
Véleményen szerint igen, nem szükséges várni.

üdvözlettel Czinege Erik
Füleki Sándor
2014. ápr. 04. (2 286 napja)
Tisztelt Szakértő Urak!

Köszönöm a válaszokat. A gyepszellöztetést menet közben elvégeztem és Subatral hosszúhatású gyeptrágyát is kijutattam 25g/m2 koncentrációban. A kérdésem az lenne, hogy még ezen felül juttassak ki magas foszfortartalmú mûtrágyát is, vagy elegendő ez? Amennyiben nem elegendő ez abban az esetben mehet mindjárt a substral mütràgy után vagy várjak pár napot?

Köszönöm,
Füleki Sándor
Czinege Erik
2014. ápr. 04. (2 286 napja)
Tisztelt Füleki Úr,

Én is úgy látom, hogy nincs gomba probléma. Sajnos a gyepszőnyegnél gyakran előfordul ez a tünet, ami a fejletlen gyökérrendszerre vezethető vissza. Célszerű lenne a fű gyökerét megerősíteni. Erre alapvetően 2 lehetőség van:

Magas foszfor tartalmú műtrágya kijuttatása. A legjobb megoldás a Pannon Starter ami 45 % foszfor tartalmaz. További előnye a apró szemcseméret ami egyenletes kijuttatást tesz lehetővé. Ebben a műtrágyában van még egy kis nitrogén, ami most mindenképpen kell tavasszal, valamint cink is, ami szintén hozzájárul a gyökérrendszer megerősödéséhez.100 m2 2 kg javasolt.

A másik lehetőség egy speciális lombtrágya a Yeald, amit a gyepre kell kipermetezni, 15 ml kell 10 liter vízhez.

Én a kézi gereblyézésre szavazok.

üdvözlettel: Czinege Erik
Füleki Sándor
2014. ápr. 03. (2 287 napja)
Tisztelt Nagy Úr!

Nagyon szépen köszönöm a válaszait!

Üdvözlettel,
Füleki Sándor
Nagy Mihály
2014. ápr. 03. (2 287 napja)
Tisztelt Füleki Úr!
A fénykép alapján én nem látok gombásodást.A probléma az,hogy tél elején nem kapott káliumot és foszfort.Azt javaslom,hogy speciális kézi gyepszellőzetővel gereblyézzék át a füvet és 3x15 NPK műtrágyával szórják meg az egész területet.Négyzetméterenként 5 dkg-ot kell a száraz fűre kijuttatni,majd alaposan be kell öntözni.Az öntözőrendszert kézi vezérlésre kell állítani,körönként 20 percet kell adni,majd automatára állítani.A gombásodás első jele,amikor reggel a vizes fűvön pókhálósodást látunk.Ekkor kell a vegyszeres kezelést alkalmazni.Több mint 20 éves szakmai tapasztatom alapján nekem csak a BRAVO-500 vált be.
Van aki másra esküszik,ez már mindenkinek a saját dolga,hogy milyen gombaölőt alkalmaz.
Üdv.Nagy Mihály
Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.