szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Egyszemélyes konyha - nemcsak szingliknek

Szépzöld, 2011. szept. 11.


Forrás: www.epitinfo.hu A fiatalabb korosztály életvitele az utóbbi évtizedben fokozatosan megváltozott. Az anyagi lehetőségek egyénenként eltérőek, ami a saját otthon kialakítására is hatással van. Sokan eleinte megelégednek egy kisebb alapterületű lakással, amit azután egyedülálló, szingli életvitelüknek megfelelően alakítanak át. Ez azt jelenti, hogy nincs szükségük nagy konyhára. Természetesen a kisméretű, racionálisan berendezett konyha nemcsak az egyedül élőknek, de az aprócska konyhával ellátott lakásban (például panelban) lakó családosoknak is megoldás lehet.

Egyszemélyes konyha - nemcsak szingliknek

A kisméretű lakásokban a leggyakoribb megoldás az, hogy a "konyha részleg" a lakószobába kerül, az eredeti konyhát pedig más célra kívánják felhasználni. A félkész vagy konyhakész ételek, illetve a gyorsan elkészíthető fogások elkészítéséhez ez nem is szükséges, viszont igénylik a korszerű konyhai készülékek használatát, mégpedig lehetőleg nem konyha jellegű bútorokba építve. Az alábbiakban az ilyen mini, szobai konyhák kialakításának néhány fontos szempontjára szeretnénk felhívni a figyelmet, továbbá a kis alapterületek jó kihasználásához szeretnénk néhány lehetőséget felvillantva ötletet adni a szobai konyhasarok megtervezéséhez.

 

Először is alapvetően az életvitelhez igazodva kell meghatározni a konyhai alapfunkciókat, azok helyigényét, továbbá a készülékek és az egyéb kellékek tárolását is. Azt is célszerű már most eldönteni, hogy az étkezést a konyharészben, vagy a lakóhelyiség más területén szeretnénk megoldani. Ez természetesen a lakóhelyiség alapterületétől is függ, mert pl. egy étkezőpult csak a nagyobb szobában fér el. A hatékony konyhai munkához célszerű az alapvetően szükséges berendezési tárgyakat és készülékeket ideális sorrendben elhelyezni. Balról jobbra haladva a hűtőszekrény nyissa meg a sort, a mosogató kerüljön mellé, majd ettől - igény szerint - min. 60-80 cm-nyi szabad hely következhet az alapanyagok előkészítéséhez. A mosogató medencéje a sarokba is kerülhet, ha erre megfelelő típust választunk. A sütőtűzhely helyett megfelel a beépíthető kerámialapos főzőlap, amit kiegészíthet a többfunkciós, grillezős, gyorskiolvasztó- funkciós mikrohullámú sütő. Ez akár a tároló szekrénybe is kerülhet.

 

A szobai konyháknál fontos szempont, hogy a főzőlap fölé egy nagy teljesítményű, szag- és páraelszívó kerüljön, szabadba vezetett csatornával. A páraelszívó zúgását, közvetlenül a kivezetés elé telepített elszívó motorral lehet lecsendesíteni. A kürtő a felső bútorsor alá is telepíthető. A lapos kürtő feletti és a légcsatorna előtti tér tárolásra használható.

 

Alapvetően fontos a konyhai rész víz, csatorna és elektromos hálózatának, valamint azok csatlakozó helyeinek megfelelő kiépítése. Ezt a beépítendő készülékek méretéhez, esetenként az alakjához is igazodó csatlakoztatási helyeknek az ismerete alapján lehet az adott helyiségben kialakítani. A víz- és az elektromos hálózat kiépítése a korszerű fittingek, és csővezetékek, speciális kábelcsatornák alkalmazásával falon kívül szerelve is megoldható, de csak a bútorok takarásában, azok mögött. Az elektromos hálózat kialakításához olyan kábelcsatornát kell választani, amelyekbe a csatlakozó aljzatokat, kapcsolókat közvetlenül be lehet szerelni, és a bővítést is lehetővé teszi. A konyharész jó megvilágítása is alapfeltétel, ezért a lámpatestek kiviteléről, teljesítményéről már a tervezéskor dönteni kell. E célra a kompakt fénycsövek, vagy a halogénizzós, beépíthető lámpatestek a legalkalmasabbak.

 

Az ideális tárolóhelyek kialakítása is nagyon fontos. A konyhapult alatti rész az edények, egyéb konyhai készülékek, gépek tárolóhelye, amelyeket természetesen teljesen kihúzható fiókokban, megtervezetten csoportosítva kell elhelyezni. Teljesen kihúzható fiókelemeket alkalmazzuk. Szükség esetén a munkafelületet a mosogatóra tehető vágódeszkával növelhetjük meg.

 

A szeméttároló és a tisztítóeszközök ugyancsak a mosogató alá kerülhetnek. Sarokba helyezett mosogató alatti részt akár oldalra tolható redőnnyel is lezárhatjuk, sőt ezt a záróelemet függőlegesen, több részben akár az egész munkapult feletti rész lezárására is használhatjuk, teljesen eltüntetve így a konyhai jelleget.

 

A kis konyhák berendezési tárgyait akár egy nagyobb szekrénybe is be lehet építeni. Kialakítása a hely szűkössége miatt igényes feladat. Variálhatóbb megoldás, ha a konyharészt a szokásos módon, ám a meglevő bútor frontfelületeivel azonos, vagy ahhoz harmonikusan illeszkedő gyári kész frontlapokból és ezekhez készített szekrénykorpuszokból állítjuk össze. Igazodnunk kell ugyan a frontlapok méreteihez, ám ezek által a szoba teljes berendezése majd egységesebbnek látszik. Ez rusztikus, és a letisztultabb, sima felületű, azonos színű frontlapok bármelyikével sikeresen megoldható.

 

Ha viszont étkezőpult kialakítására is mód van, akkor azzal funkcionálisan úgy választhatjuk le a kis konyhát, hogy a szerény étkezőpult nem határvonalként, hanem kapocsként működik a helyiség két része között. Azt azonban érdemes megfontolni, hogy a szobai konyharész megtervezését nem célszerűbb-e lakberendezőre bíznunk. Ha erre nincs módunk, akkor legalább vegyük igénybe valamelyik konyhastúdió berendezőjének a tanácsait, aki számos hasznos ötlettel járulhat hozzá a saját konyasarkunk kialakításához

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia