szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Elegáns spanyolfalak saját kezűleg

Scheftsik Tamás, 2013. márc. 26.


A spanyolfal mindig is az előkelő lakások kedvelt dísze volt. Ám sajnos egy – egy szebb darabért olyan horror összegeket kérnek el, hogy az embernek leesik az álla. Ha ennek ellenére szeretnénk egy ilyen kiegészítőt, akkor készítsük el mi magunk. Nem lesz olyan egyszerű a dolgunk, de nem is lehetetlen küldetés

Elegáns spanyolfalak saját kezűleg

Keret

 

Ennek az elkészítése nem igényel nagyobb ráfordítást, és fantáziát sem. A keretet akkora méretben készíthetjük, ami nekünk tetszik, csak azzal számoljunk, hogy borítani is kell. Mindenképpen úgy készítsük el, hogy egy téglalap nem lesz elég egyetlen szárnyra. Ahhoz, hogy a bele kerülő dolgokat könnyen megcsinálhassuk. Két téglalappal dolgozzunk, amiket a végén, már a kitöltő dísszel együtt szögelünk össze. A spanyolfalhoz 3 azonos keretre lesz szükségünk, amiket ajtózsanérokkal köthetünk össze. Az első balra, a második jobbra nyíljon, esetleg fordítva, a lényeg, hogy különbözőek legyenek.

 

+ textil

 

Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha textillel burkoljuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az így elkészült művek azonosak lesznek. Mivel az anyagválasztásban tökéletesen egyediek lehetünk, így ennek az esélye minimális. Egy egyszerű vitorlavászonnal is remekül mutat, amit akár a gyerekszobába is felállíthatunk, és ebben az esetben a kicsik dekorálhatják is az anyagot. Ha egy elegánsabb, szexisebb kivitelt szeretnénk, akkor fekete csipkével töltsük ki a helyet, ha pedig valami különlegeset, akkor válasszunk olyan mintás textileket, amik a szívünkhöz közel állnak.

 

+ papír

 

A paravánt megcsinálhatjuk papír segítségével is, hogy igazán tetszetős legyen a végeredmény, érdemes rizspapírt használni. Mivel nagyon nagy kivitelben beszerezni nehéz, ezért érdemes a keretet kisebb négyzetekre osztani, és azokat kitölteni az anyaggal, ez azért is praktikus, mivel a rizspapírból készült spanyolfal igen sérülékeny, és adott esetben elég csak egy kockát kicserélni, nem kell az egész szerkezetet újraalkotni.

 

+ fonal, szalag

 

Ahhoz, hogy a falat fonal, vagy szalag segítségével díszítsük, megint csak egy kicsit alakítani kell a kereten. Most használjunk vastagabb fát az alap megalkotásához, és elég egy rétegben. Ezt fúrjuk meg adott távolságokban, de ne üssük át a fát. Szúrjunk a lukakba hengeres rudacskákat, és a keret ellenkező oldalát is alakítsuk ki úgy, hogy ezek illeszkedjenek. Ezután a fa szerkezetet teljesen el is készíthetjük. Fogjunk egy tetszőleges fonalat, vagy szalagot, és kötözzük szépen az első rudacska széléhez. Ezután vezessük végig a keret mentén úgy, hogy folyamatosan alul - felül visszük az anyagot, majd az alján kössük el újra (tipp: ha nem szeretnénk a csomókat is látni – amik egyébként kifejezetten jól is ki tudnak nézni – akkor a rögzítéshez használjunk pillanatragasztót. Kenjük a fára, nyomjuk rá az anyagot, majd egyszer tekerjük át a ragasztáson, hogy az esetleges foltokat elfedjük.).

 

+ fa

 

Akkor is nagyon mutatós spanyolfalat kapunk, ha csak a fával dolgozunk. Átlátszó térelválasztó gyanánt csak azt a keretet alkossuk meg, amely a papíros verzió alapja lenne. Ezt fokozhatjuk úgy is, hogy sokkal kisebb közöket hagyunk a léceknek. Egy másik lehetőség, ha az egész spanyolfalat fa lapokból készítjük. Ez esetben nem kell a keret, hanem közvetlenül a lapokra szerelhetjük a zsanérokat. A felületet azután festéssel, vagy lakkozással, akár mintákkal is díszíthetjük. A harmadik, és talán legszebb megoldás a legnehezebb is. Rajzoljunk fel egy cirádás csipkemintát a fára, amit azután dekor fűrésszel vágjunk ki, az így kapott lapot lakkozzuk, vagy fessük, és készen is vagyunk.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!