szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Elérhető luxust minden kertbe!

Scheftsik Tamás, 2013. szept. 26.


A luxus csak a gazdagok számára elérhető? Nem, szerencsére ez nem így van, bár az igaz, hogy a különleges megoldásokért a pénztárcánkba kell nyúlni. Ha azonban egy kicsit kreatívak vagyunk, és utánajárunk a lehetőségeknek, akkor mi is meg fogjuk látni, hogy nem kell feltétlenül milliókat költeni ahhoz, hogy csodálatos és elegáns kertünk legyen.

Elérhető luxust minden kertbe!

Elég, ha az igazi luxus dolgokat egy kicsit újraértelmezzük, és ugyanazzal a fényűző pompával, ám kevesebb pénzből létrehozzuk.

Burkolatok

Egy igazán elegáns kerthez nem csak a növények és a különleges kerti garnitúrák tartoznak hozzá, hanem a rendezettség is. Ehhez pedig elengedhetetlen a kültéri burkolatok alkalmazása. Alapszabály, hogy zöld terület jóval haladja meg a burkolt felületet, mert különben elvész a kert jellege. Ha semmi esetre sem megoldható a nagyobb tér hagyása, akkor nagyobb, hangsúlyosabb növényekkel dolgozzunk, és ne ragaszkodjunk a szögletes formákhoz.

A burkolatok terén a természeteshez érdemes ragaszkodni. Értelemszerűen ez vagy fa, vagy pedig kő lehet, ám ezen belül már nagyon széles a választék. Léteznek a kültéri burkolatoknak strapabíróbb, műanyaggal kevert, vagy teljes egészében mű kivitelei is, amik nem is rosszak, ám azért még van hova fejlődniük. Ha luxus környezetet szeretnénk, de végesek a kereteink, akkor a mű anyagok között nem tudjuk megfizetni az élethűt, így inkább maradjunk az eredetinél ez ugyan ápolást igényel, de annyira sok macera ezzel sincs, és évente csak néhány 10 000 forintot kell rászánni.

Loggiák

Az árnyékolásnak is igen nagy szerepe van egy luxus kert megalkotásánál. Az elegancia sokkal jobban érvényesül egy épített szerkezetnél, mint egy kihelyezett napernyő esetében. Ám itt sem mindegy, hogy mennyire árnyékol az adott építmény. A tetővel ellátott kerti szerkezetek tökéletesek, ám folyamatosan teljes árnyékot biztosítanak, ami nem mindig jó. Ellenben az sem probléma, ha esik az eső, hiszen ekkor is ki lehet menni a teraszra. A loggiát is át lehet úgy alakítani, hogy ezzel ne legyen gond. Az olcsóbb megoldás az áttetsző merev műanyag tető, ám ezt mindenképpen futtassuk be valamilyen növénnyel, mivel nem a legszebb látvány. Az igazán szép megoldás az üveg, ám ebből nagyon ellenálló kell, és a takarítása sem annyira egyszerű, igaz, az eleganciának tökéletesen eleget tesz.

Medence

Egy luxuskert egyik elmaradhatatlan kelléke a medence. Az itt fellelhető lehetőségek között is találhatunk olyanokat, amik csak és kizárólag a felső tízezer számára elérhetőek, és olyanokat is, amik egy átlagember pénztárcájába is beleférnek. Azzal tisztában kell lenni, hogy sem az építése, sem a fenntartása nem olyan olcsó mulatság, így érdemes előre tervezni egy kicsit. A medence süllyesztése jelenti az egyik legnagyobb kiadást, amit azonban nem kell feltétlenül megtenni.

Egy erős falú rendszerrel megoldható, hogy csak félig kerüljön a földbe, félig kint legyen ahol támasztékokkal biztosíthatjuk a mozdulatlanságát. Ezután nincs más dolgunk, mint szép burkolatot adni hozzá, amin elférnek a napozóágyak, és csak egy lépcsőnyit – esetleg kettőt- kell felkapaszkodni hozzájuk. Ráadásul így a medence vize is gyorsabban átmelegszik, ami nem rossz a tavaszi időszakban.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!