szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Éljenek az éjszakai fények! De meddig?

Scheftsik Tamás, 2013. júl. 01.


A kicsikkel sokszor kel harcot vívni a lefekvésnél. Ennek számtalan oka lehet, az egyik mégis kiemelkedik a többiek közül. Ez pedig nem más, mint a félelem, mégpedig a sötéttől. Ezt a gondot nem érdemes fél várról venni, mert sok esetben akár még felnőttkorban is megmaradhat, így a kicsikkel sem érdemes veszekedni miatta.

 

Éljenek az éjszakai fények! De meddig?

Mese

A legegyszerűbb megoldás, ha biztosítunk valamilyen fényforrást az éjszakára, ami igazán nem lehet gond, hiszen a kínálat elég széles. Igazából a lehető legjobb, ha lefekvés előtt mesélünk a kicsinek, mert a legtöbbször elalszik, és így nem kell külön a kislámpával foglalkozni. Ráadásul az álmait is megszépíthetjük, ha biztosítjuk róla, hogy nincs semmilyen szörny széles e világon, aki képes lenne áthatolni a varázslatos leplen, amit a házra tettünk.

Ha azonban ez nem válik be, akkor jöhetnek a lámpák és izzók. Nem kell teljes értékű fényforrásokra gondolni. A funkciójuk csupán annyi, hogy egy kis derengő fényforrás adjanak a sötétben, hiszen köztudomású, hogy a gonosz lények félnek a fénytől. Lehetőség szerint ne az ágy mellé tegyük a lámpát, hanem egy kicsit távolabb onnan. Ha közel van a fény, akkor a kicsi szeme nem szokik hozzá úgy a sötéthez, ahogy kellene, és a lámpán túl minden koromfekete és rettentően ijesztő lesz. Ha a szoba végénél, esetleg a nyitott ajtón túl van a fény, akkor viszont egy idő után a szobát is belátja, és a fényforrás is a közelben van, hogy megnyugodhasson.

Lámpák

Hogy milyet választunk, az igazság szerint tökéletesen mindegy. A melyik hozzánk, illetve a csemeténkhez a legközelebb áll, azt vigyük haza, és akkor nem nyúlhatunk mellé. A lényeg, hogy ne legyen erős a fénye, és lehetőleg a fogyasztása is legyen alacsony. Ezeknek a lámpáknak az ára nem éppen filléres, de az éjszakai nyugalomért megéri.

Természetesen mi magunk is készíthetünk ilyen fényeket. Nem kell hozzá más, csak egy kis teljesítményű izzó (esetleg valamilyen színbe), és egy vékony műanyag lap, amire rajzolhatunk, és színezhetünk. Minél világosabb színeket használunk, annál jobban átüt az adott területen a fény. Az eredmény még jobb lesz, a gyerekeket is bevonjuk az alkotásba.

Festék és ragasztás

Azok, akik nem akarnak áramot használni egész este, választhatják a foszforeszkáló megoldást is. ez egy kicsit körülményesebb, de nagyon jól mutat, és a gyerekek is imádni fogják. Ehhez nem is kell más, mint kézügyesség (esetleg egy mesterember), és foszforeszkáló festék. A falra kerülő minták között lehetnek mesehősök, fák és állatok, de az is nagyon jó, ha kicsit felnőttesebben, határozott vonalakkal dolgozunk.

Sok boltban a mai napig lehet kapni csillagokat és holdat műanyagból. Ezeket a falra ragasztva szintén foszforeszkáló képeket rakhatunk ki, ebben az esetben az esti égboltot. De persze mást is találhatunk, a bárányoktól elkezdve (amikhez természetesen a felhő alaptartozék) a bohócokon át egészen a híres mesefigurákig, bár ezek ára elég borsos.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia