szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Eper a balkonon

Sulyok Józsefné, 2012. máj. 11.


Szemelgethetünk saját nevelésű egrest, ribizlit, szamócát, áfonyát az erkélyünkön? Igen, vannak olyan törpefák, amelyek cserépben vagy konténerben nevelve is képesek jó minőségű gyümölcsöt hozni. Rengeteg sikerélményben lesz részük, ha belevágnak.

Eper a balkonon

A gyümölcstermesztő fák és cserjék majdnem mindegyike fénykedvelő, és a napi öntözésen túl kéthetente folyékony trágyát is kell kapniuk. Az áfonyákat kivéve mindegyiket neveljük középkötött földben, ami azt jelenti, hogy az általános virágföldet néhány marék szárított marhatrágyával és ugyanennyi agyaggal dúsítjuk.


Bogyósok


Folyton termő szamócából gazdag a választék. A megvásárolt palántákat a fagyok után ültessük ámpolnába vagy erkélyládába. A szamóca enyhén savanyú (A-típusú) földet igényel, amelybe tövenként félmaréknyi szárított szarvasmarhatrágyát keverünk. Az első gyümölcsök június végétől piroslanak, és a fagyokig folyamatosan szedhetők.


Áfonyából választhatunk törpe kéket vagy vörös-áfonyát. A megvásárolt csemetéket ültessük át 25 cm-es átmérőjű cserépbe. Ezt töltsük meg két rész rostos tőzeg, egy rész szarvasmarhatrágya vagy humusz és egy rész szemcsés homok keverékével. Csak lágy vízzel öntözzük: forraljuk fel, majd hűtsük szobahőmérsékletűre a csapvizet. A cserjék magassága és kerülete: 20-60 cm. Az érés ideje nyár közepétől őszig tart.


A köszméte vagy egres gyümölcse igen gazdag A-, B1- és C-vitaminban. Választhatunk magas törzsű vagy bokros növekedésű fajtát. Bár napfénykedvelő, de félárnyékban is szépen fejlődik. Tápanyagban gazdag, laza szerkezetű földet igényel. Léteznek piros és sárga bogyójú változatai.


Fekete ribiszkéből szerezzünk be magas törzsű csemetét – ez általában 100-130 cm magasságú -, és csak abban az esetben kell átültetnünk nagyobb dézsába, ha alul kikéredzkednek a gyökerei. A bogyók június elején érnek be. Lombhullás után vágjuk vissza minden ágát a harmadára.


A ribizli-köszméte nevelése, tartása megegyezik a ribiszkéével, ám ez július közepétől kezd teremni. Válasszunk magas törzsre oltott csemetét. Átültetéshez használjunk középkötött, B - típusú földet és 40 cm átmérőjű dézsát.


Mediterrán gyümölcsök


A törpe gránátalmát ki ne hagyjuk, mert kárminvörös virágai megkapó látványt nyújtanak a nyári balkonon. Kisebb alma méretű gyümölcsei novemberre érnek be. Maga a cserje 50-70 cm magas, és a kerülete is ennyi.


Nagyobb kertészetekben hozzájuthatunk nyugati szamócafához, amely szintén kihagyhatatlan, mert a fehéres csengettyűvirágai és mély-bordóra érő cseresznye méretű termései csodaszámba mennek. Különlegessége e kis, mindössze 60-80 cm magasra növő cserjének, hogy egyszerre láthatóak rajta virágok és gyümölcsök.


A maracuja egy olyan golgotavirág-féle, amelynek nagyobb ringló méretű, aromás-illatos gyümölcseivel meg lehet bolondítani a gyümölcssalátákat. Kúszó növekedésű, ezért szereljünk a falra növényrácsot, amelyen megkapaszkodik.


A törpe mandarint nem kell bemutatni, már virágüzletben is kapható. Megbízható kertészetben olyan csemetét vásároljunk, amelynek garantáltan édes a gyümölcse, mert olykor savanyú termésű példányok is forgalomba kerülnek. A mediterrán gyümölcsfákat, cserjéket télen tegyük fagymentes, világos helyre.
 

Kapcsolódó cikk:

Maracuja, a szenvedés gyümölcse

Gyümölcs a dézsában

Mit tegyünk a szürkepenész ellen?

Mitől rothad a földieper?!

Ribizli színkavalkád
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia