szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Építs játszóteret!

Topor Erika, 2014. szept. 01.


Gyermekkorunk kedvelt emlékei többnyire a játszótérhez köthetők, ezért nagyon fontos, milyen környezetben nőnek fel gyermekeink. Az otthoni játszóterek építése többnyire drága, de egy kis kreativitással nagyon izgalmas játszótér építhető.

Építs játszóteret!

óta minket is érint az a bizonyos játszótéri szabvány, miszerint a gyermekek biztonsága érdekében szükséges betartani az MSZ EN 1176 és az MSZ EN 1177-es szabványokat. A házikerteket ugyan nem érinti a szabvány, csak a közintézményekbe, közterületekre elhelyezett eszközökre vonatkozik, de azért nem árt pár szempontot szem előtt tartani a gyermekek biztonsága érdekében.

Hopp és Kopp…

Eséscsillapító burkolatot magunk is készíthetünk. Mivel a rekortán burkolat kialakítása egy adott négyzetméter alatt nem kifizetődő, érdemes a nagyobb barkács üzletekben, tűzépeken kapható gumiőrleményből készülő lapok használata. A kész gumilapokat egymáshoz illesztve leragaszthatjuk, vagy egymáshoz rögzíthetjük, így stabil burkolatot kapunk.
A másik lehetőség a műfüves borítás az eszközök alatt. Mivel a játszótéri eszközök alatt a gyep többnyire nem marad meg hosszútávon, érdemes más megoldást keresni. A műfű lehet az egyik, mely lehet töltött és töltetlen műfű. A töltetlen alatt több réteg szivacsos burkolat van, így ütéscsillapításra is alkalmas, míg a töltött műfűben a fekete vagy színezett gumigranulátum nyújthat ütéscsillapító réteget.
Ha a természetesség hívei vagyunk, akkor a homok, fenyőkéreg (elsősorban borovi fenyőből), gyöngykavics vagy a természetes gyep is használható erre a célra.

Mit kezdjek vele?

Elhasználódott autógumi szinte minden autótulajdonosnál egyszer megjelenik, de mivel ezt tárolni senki nem akarja, hamar a szemétbe kerül. A 80’-as években épült játszótereken sokfelé lehetett találkozni a talajból félig kiálló gumiabroncsokkal. Hol festés nélkül, hogy igen kedves mintával színesre festve magunk is könnyen játszótéri eszközt készíthetünk belőle. Kevés feleslegessé vált abroncs esetén egyensúlyozó játéknak kiváló, elég csak félig beásni a talajba egymás után, és már lehet is sétálni rajtuk. De ha több ilyen gumit tudunk összeszedni, akkor akár mászókát is építhetünk belőle. Ha ízlésesen lefestjük, vidám játszóeszközzé varázsolhatjuk.

Rönkökből várat…

A kertben előfordulhat, hogy ki kell vágni pár fát. Ilyenkor igen sok hulladék keletkezik, mely többnyire nagy zsákokba kerül és irány a szemét. Az apróbb ágakból készítsünk faaprítékot, olcsó és praktikus megoldás, ha nem akarunk fenyőkéregre költeni. A nagyobb ágakból viszont építhetünk kerti játszóvárat, készülhet belőle a homokozó szegélye is.

Fűzfakunyhó…

A fűz gyermekkorom kedvence volt, így nagy örömmel láttam, amikor felépült Biatorbágyon a fűzfakunyhó a Füzes patak parton. A hosszú – sokszor 3-4 méteres fűzfavesszőket a kosárfonás technikájával egymásba fűzték, a hajtások végeit a talajba szúrták. Pár hét alatt a fűzfakunyhók kizöldelltek. Igazi mini-falut hoztak létre, mely kedvelt játszóhelye lett a környék gyermekeinek. Ezzel a technikával mi magunk is saját fűzfakunyhót építhetünk, akár a gyerekek bevonásával együtt.

Kapcsolódó cikk: Leleplezés! 5 cukrásztrükk otthonra
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!